You are here

ΕΚΤ: Οι αλλαγές επιτοκίων κάνουν πιο εύθραυστες τις τράπεζες

07/12/2022 14:55

Τα πραγματικά επιτόκια, τον τραπεζικό δανεισμό και την ευθραυστότητα εξετάζει η νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα η μελέτη, εξετάζει πώς επηρεάζουν τα πραγματικά επιτόκια την χρηματοοικονομική αστάθεια, σε ένα μοντέλο όπου ο τραπεζικός δανεισμός βρίσκεται σε κίνδυνο μετατροπής.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, ο βέλτιστος δανεισμός μιας τράπεζας ανταλλάζει το όφελος από την επένδυση πρόσθετων κεφαλαίων σε κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία, με το κόστος του μεγαλύτερου κινδύνου από τους τραπεζικούς πιστωτές.

Οι αλλαγές στα επιτόκια επηρεάζουν την τιμή και το ύψος του δανεισμού, τα οποία κατά συνέπεια επηρεάζουν την ευθραυστότητα των τραπεζών προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, η επίδραση των αλλαγών στο επιτόκιο στην ευθραυστότητα των τραπεζών να εξαρτάται από το επίπεδο του επιτοκίου.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι αλλαγές στα επιτόκια έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην ευθραυστότητα των τραπεζών. Η επίδραση της τιμής υποδηλώνει ότι το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας είναι ψηλότερο όταν τα επιτόκια είναι υψηλά.

Αυτό το αποτέλεσμα, αναφέρει, κάνει την τράπεζα πιο επιρρεπή αυξάνοντας την ευθραυστότητα της.

Επιπλέον, η επίδραση της κλίμακας υποδηλώνει ότι η τράπεζα έχει κίνητρα και λόγους για να μειώσει το δανεισμό της, μειώνοντας έτσι την ευθραυστότητα της.