You are here

ΕΚΤ: Παράταση στις χαλαρώσεις για δείκτη μόχλευσης

18/06/2021 14:24

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι συμφωνεί με την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ στο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «εξαιρετικές περιστάσεις» που επιτρέπουν την παράταση του προσωρινού αποκλεισμού ορισμένων ανοιγμάτων κεντρικής τράπεζας από τον δείκτη μόχλευσης προκειμένου να υποστηρίζει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι της άποψης ότι ο όρος των εξαιρετικών περιστάσεων που δικαιολογούν αυτόν τον προσωρινό αποκλεισμό από τον υπολογισμό του συνολικού μέτρου ανοίγματος των τραπεζών εξακολουθεί να πληρούται για τη ζώνη του ευρώ συνολικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί ότι, σε τριμηνιαία βάση, η ημερομηνία κατά την οποία οι εξαιρετικές περιστάσεις θεωρείται ότι έχουν ξεκινήσει είναι η 31η Δεκεμβρίου 2019. Οι εθνικές αρμόδιες αρχές της ζώνης του ευρώ που προτίθενται να ασκήσουν τη διακριτική ευχέρεια που προβλέπεται στο άρθρο 429α του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις σημαντικά ιδρύματα μπορούν να βασίζονται σε αυτή τη γνώμη που εξέδωσε η ΕΚΤ ως νομισματική αρχή της ζώνης του ευρώ. Η γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελεί προϋπόθεση για την τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ να επιτρέπει σε σημαντικές τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, τις οποίες εποπτεύει άμεσα, να αποκλείουν ορισμένα ανοίγματα από την κεντρική τράπεζα από τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης.