You are here

ΕΚΤ: Πληθωριστικoί κραδασμοί αβεβαιότητας

22/09/2022 16:04

Τους πληθωριστικούς κραδασμούς αβεβαιότητας, εξετάζει νέο δημοσίευμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με βάση την έρευνας SVAR.

Σκοπός της έρευνας, είναι να εντοπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις των χρηματοοικονομικών κρίσεων και των κρίσεων αβεβαιότητας, δείχνοντας ότι τα χρηματοοικονομικά σοκ προκαλούν μείωση της παραγωγής των τιμών των αγαθών, ενώ τα σοκ αβεβαιότητας προκαλούν μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών των αγαθών.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι εταιρείες να αυξάνουν τις προσαυξήσεις τους, με βάση τη θεωρία της αυτοασφάλισης έναντι, της κολλημένης τιμής, κάτι που εξηγεί γιατί οι τιμές των αγαθών μπορούν να αυξηθούν κατά την έναρξη μίας ύφεσης και να μην συνοδεύονται από έντονες αποπληθωριστικές πιέσεις.

Η αποσύμπλεξη των παραγόντων των διακυμάνσεων του οικονομικού κύκλου, είναι μεγάλης σημασίας, σύμφωνα με την ΕΚΤ, λόγω των διαφορετικών πολιτικών που συνεπάγονται.

Σε αυτήν την βάση, η ΕΚΤ, προτείνει τη χρήση:

  • Παραδοσιακών δημοσιονομικών και νομισματικών αντικυκλικών πολιτικών, εάν ο κύκλος οδηγείται από διαταραχές ζήτησης,
  • Ασφαλιστικού τύπου δημοσιονομικές πολιτικές, μακροπροληπτικές και νομισματικές, έναντι των κινδύνων ουράς, εάν ο κύκλος οδηγείται από κραδασμούς αβεβαιότητας, και
  • Νομισματικών και μακροπροληπτικών πολιτικών, εάν ο κύκλος οδηγείται από χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς.

Η ΕΚΤ, υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της διάκρισης ενός οικονομικού σοκ από ένα σοκ αβεβαιότητας, εξηγώντας ότι ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με τη συσταλτική επίδραση και των δύο διαταραχών είναι πολλά, οι επιπτώσεις στις τιμές των αγαθών – ειδικά για διαταραχές αβεβαιότητας – συχνά δεν διερευνώνται.

Ακόμη, η τράπεζα εξηγεί, ότι ένα χρηματοοικονομικό σοκ, αντιστοιχεί σε μία απροσδόκητη επιδείνωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές, με στενότητα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και στην ανατιμολόγηση των κινδύνων, οι οποίοι συνήθως καλύπτουν τα εταιρικά πιστωτικά περιθώρια.

Η αβεβαιότητα θεωρείται πιο σαφής, αναφέρει η ΕΚΤ, ενώ υπάρχει μικρή συναίνεση για ένα προτιμώμενο μέτρο. Επιπλέον, η αβεβαιότητα, αναφέρεται ως το αποτέλεσμα τυχαίων οικονομικών γεγονότων τα οποία κάνουν τις οικονομικές προοπτικές, λιγότερο προβλέψιμες.

Αναφορικά με τα επίπεδα της αβεβαιότητας, η ΕΚΤ, εξηγεί ότι η χαμηλότερη αβεβαιότητα συνδέεται με χαμηλότερη αστάθεια, μικρότερα λάθη στις προβλέψεις και υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ από την άλλη η υψηλότερη αβεβαιότητα, προκαλεί μεγαλύτερα λάθη στις προβλέψεις και οδηγεί σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ, εντοπίζει κλυδωνισμούς ζήτησης, χρηματοοικονομικής και αβεβαιότητας, μαζί με κλυδωνισμούς επιτοκίων και κρίσεις ώθησης κόστους. Αξιοποιώντας ποικιλία μετρήσεων, διαπιστώνεται ότι τα χρηματοοικονομικά σοκ είναι αποπληθωριστικά, ενώ τα σοκ αβεβαιότητας μειώνουν την παραγωγή και τείνουν να αυξάνουν τις τιμές των αγαθών.

Προς αντιμετώπιση των κραδασμών, οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις προσαυξήσεις τους και τα νοικοκυριά τείνουν να αυξάνουν το ποσοστό αποταμίευσης τους, ως πλεονέκτημα στον εισοδηματικό κίνδυνο.

Οι δύο αποφάσεις, χαρακτηρίζονται από την ΕΚΤ, ως συσταλτικές, αλλά οι τιμές τείνουν να αυξάνονται συνολικά. Η πληθωριστική αυτή επίδραση στην αβεβαιότητα, συνέλαβε θετικά στη δυναμική των τιμών στις υφέσεις των ΗΠΑ από το 1984, προσθέτει η ΕΚΤ, συμβάλλονται στον αποπληθωρισμό μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση και ενισχύοντας την ανοδική μεροληψία των τιμών.