You are here

ΕΚΤ: Σχέσεις εισοδήματος και πλούτου στην Ευρώπη

12/08/2022 11:18

Νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξηγεί εάν η χρηματοπιστωτική αγορά οδηγεί τη διανομή εισοδήματος, αναλύοντας τις σχέσεις εισοδήματος και πλούτου στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα της Φινλανδίας, Γαλλίας και Ισπανίας.

Η έκθεση αναλύει τους ισολογισμούς της οικονομίας, μετέπειτα τους συνδέει με τις αντίστοιχες εισοδηματικές ροές του εθνικού εισοδήματος και αργότερα διαχωρίζει τις εισοδηματικές ροές που ανήκουν στα νοικοκυριά.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, σύμφωνα με την ΕΚΤ, επιτρέπει την εξέταση των ποσοστών απόδοσης από το κεφάλαιο για τη συνολική οικονομία καθώς και για τον τομέα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ροές από τα νοικοκυριά συνδέονται με τα δεδομένα διανομής εισοδήματος τα οποία επιτρέπουν τον έλεγχο των μεριδίων κεφαλαίου και εργασίας ανά δεκαδικό εισοδήματος, όπως αναφέρονται σε έννοιες των εθνικών λογαριασμών.

Η ανάλυση έγινε ανά ομάδες εισοδήματος συνδέοντας την έννοια του εθνικού εισοδήματος με τα μικρό-δεδομένα EU-SILC και HFCS, σύμφωνα με την ΕΚΤ, ενώ στην έκθεση περιλαμβάνεται ανάλυση διαφορών μεταξύ των μικροοικονομικών και μακροοικονομικών δεδομένων, δείχνοντας μεγάλες διακυμάνσεις ανά συνιστώσα εισοδήματος και χώρα.

Ακόμη, η έκθεση χρησιμοποιεί τη συγκέντρωση των συνιστωσών του εισοδήματος ανά δεκαδική, από μικροδεδομένα χωρίς προσαρμογές για να ταιριάζει το σύνολο των εθνικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον Thomas Piketty, ο πλούτος που συσσωρεύεται συνεχόμενα στα πλούσια νοικοκυριά, παίζει το πιο σημαντικό ρόλο στη δημιουργία εισοδήματος η οποία θα οδηγήσει σε αυξημένη διασπορά εισοδήματος.

Ο αλλαγές στο μερίδιο εργασίας υποδεικνύουν σε όρους εισοδηματικής γενεάς πως εισόδημα περιουσίας και εργασίας αλλάζει, ενώ οι μετοχές πλούτου που αυξήθηκαν κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, επέφεραν μια αυξανόμενη επένδυση σε χρηματοπιστωτικά και μη στοιχεία, όπως οι αποταμιεύσεις. 

Επιπλέον, όπως αναφέρει η έκθεση οι αποδόσεις ήταν πιο υψηλές πριν από κάποιες δεκαετίες και παρά τα παρόμοια επίπεδα που σημειώθηκαν πριν από είκοσι χρόνια, η αναλογία του κεφαλαίου – εργασίας θα έκλινε προς το κεφάλαιο.

Κάτι τέτοιο θα αύξανε επίσης την ανισότητα, αφού το εισόδημα κεφαλαίου εντοπίζεται συνήθως στα υψηλά εισοδηματικά δεκαδικά. Η ΕΚΤ σημειώνει ότι τα ποσοστά της απόδοσης σε αυτές τις χώρες μειώθηκαν στο μισό από το 1995 έως το 2019, ενώ η αναλογία του κεφαλαίου – εργασίας παρέμεινε σχετικά σταθερή.

Καταληκτικά, η έκθεση της ΕΚΤ συμπεραίνει πως το μερίδιο του εισοδήματος των νοικοκυριών που προέρχεται από τον πλούτο είναι ευαίσθητο στους οικονομικούς κύκλους, αλλά δεν σημειώνεται καθαρή διαρθρωτική αλλαγή.