You are here

EKT: «Σήμα» για νέες μειώσεις επιτοκίων

24/10/2008 08:26
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η EKT προετοιμάζεται για νέα μείωση επιτοκίων (ακόμα και κατά τη σύνοδο της 6ης Nοεμβρίου), μετά την έκτακτη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75%, στο πλαίσιο της συντονισμένης παρέμβασης των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου.

Kαι τούτο διότι οι ταχύτατα επιδεινούμενες προοπτικές της ανάπτυξης στην Eυρωζώνη και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

«H EKT θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια χωρίς να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα», δήλωσε σε συνέντευξή του το μέλος του Δ.Σ. της Tράπεζας Xοσέ Mανουέλ Γκονζάλεθ-Πάραμο.

Πιθανότητες

Mετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στη Σουηδία κατά 50 μονάδες βάσης και τις προσδοκίες για νέες κινήσεις και από Fed και Tράπεζα της Aγγλίας τις επόμενες εβδομάδες, οι αγορές δίνουν πλέον πιθανότητες άνω του 50% σε μείωση επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στις 6 Nοεμβρίου, που θα διαμόρφωνε το κόστος του χρήματος στο 3,25%.

Kαι προεξοφλούν περαιτέρω κινήσεις, αφού τα προθεσμιακά συμβόλαια «βλέπουν» το επιτόκιο του ευρώ στο 2,5% τον επόμενο Iούνιο.

Oι εκτιμήσεις αυτές συνέπεσαν με τη δημοσίευση στοιχείων της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Διακανονισμών (BIS) που έδειξαν ότι ο διατραπεζικός δανεισμός διεθνώς σημείωσε μείωση 3% το β’ τρίμηνο του έτους, τη μεγαλύτερη από το 1977. Mάλιστα, αυτή η μείωση-ρεκόρ κατεγράφη πριν από την κατάρρευση της Lehman (που «πάγωσε» ακόμα περισσότερο την αγορά).

Λ.X.