You are here

Έκθεση ΕΚΤ για κρατικές εγγυήσεις

19/08/2022 10:29

Κρατικές εγγυήσεις δανείων, την ρευστότητα της αγοράς και τα πρότυπα δανεισμού μελετά μεταξύ άλλων η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο κίνδυνος στις πιστωτικές αγορές εντοπίζεται συχνά κατά τη χορήγηση δανείου από τρίτους έναντι αμοιβής. Τον κάτοχο του δανείου από την μη πληρωμή των υποχρεώσεων του δανειολήπτη, προστατεύουν η ασφάλιση, οι διάφορες εγγυήσεις και οι εξωτερικές πιστωτικές ενισχύσεις.

Η ΕΚΤ αναφέρεται και στην εμπλοκή των κυβερνήσεων στις συμβάσεις, οι οποίες επιδοτούν συνήθως εγγυήσεις αθέτησης για στεγαστικά, φοιτητικά και δάνεια για μικρές επιχειρήσεις.

Μεγάλο ρόλο, παίζουν οι κρατικές εγγυήσεις των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με την ΕΚΤ φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου το 2018 η κυβέρνηση εγγυήθηκε το 62% των εκκρεμών στεγαστικών δανείων, ίσο με το 32% του ΑΕΠ της χώρας.

Η κρίση του 2007 – 2009 εκτόξευσε τις εγγυήσεις των στεγαστικών δανείων που παραδοσιακά ήταν ένας τρόπος προώθησης της ιδιοκτησίας σπιτιού. Εν τέλει η κρίση οδήγησε σε εκκλήσεις για μεταρρύθμιση των κρατικών χορηγούμενων επιχειρήσεων (GSEs).

Μέσω ενός μοντέλου δανεισμού, η ΕΚΤ στην έκθεση της, εισάγει τις εγγυήσεις δανείων στο μοντέλο όπου ο έλεγχος των δανειοληπτών κατά την προέλευση του δανείου αυξάνει τα πρότυπα δανεισμού, με τους δανειστές που επηρεάζονται από τη ρευστότητα να θέλουν να πουλήσουν τα δάνεια στη δευτερογενή αγορά.

Το μοντέλο χαρακτηρίζεται από τη διαθεσιμότητα αντιστάθμισης μεταξύ παραγωγικής και κατανομής της αποτελεσματικότητας, ενώ οι εγγυήσεις των δανείων βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της κατανομής δημιουργώντας δάνεια μη ευαίσθητα στις πληροφορίες και εγγυημένα ρευστοποιήσιμα δάνεια.

Ακόμη, βελτιώνουν την ποιότητα των μη εγγυημένων δανείων που διαπραγματεύονται και συνεπώς την ρευστότητα τους.

Η μη ενημερωμένη ρυθμιστική αρχή μπορεί να εφαρμόσει την επιλογή εγγυήσεων δανείου από τον προγραμματιστή με επιδότηση δανείου. Η ΕΚΤ χαρακτηρίζει αυτή την επιδότηση ως κρατική υποστήριξη και επιδοτούμενες εγγυήσεις σε πιστωτικές αγορές.