You are here

Έκθεση για την ισότητα γυναικών και ανδρών στην ΕΕ το 2019 δημοσίευσε η Κομισιόν

07/03/2019 15:49

Την έκθεση σχετικά με την ισότητα γυναικών και ανδρών στην ΕΕ για το 2019 δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν, με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Σύμφωνα με την Κομισιόν "η καλή είδηση είναι ότι η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο· ωστόσο, πρέπει να επιταχύνουμε τις αλλαγές".

Η έκθεση της Κομισιόν  δείχνει κάποια πρόοδο στην ισότητα των φύλων, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες σε πολλούς τομείς:

- Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην ΕΕ έφτασε στο πρωτοφανές υψηλό επίπεδο του 66,4 % το 2017, αλλά η κατάσταση διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών. Το περασμένο έτος, οκτώ κράτη μέλη έλαβαν συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας (Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβακία).

- Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας, με μισθούς κατά μέσο όρο 16 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους των ανδρών. Αυτό μεταφράζεται στο συνταξιοδοτικό χάσμα, το οποίο ανήλθε σε 35,7 % το 2017. Σε ορισμένες χώρες, άνω του 10 % των ηλικιωμένων γυναικών δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες της απαραίτητης ιατρικής μέριμνας.

- Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις. Μόνο 6 από τα 28 εθνικά κοινοβούλια σε όλη την ΕΕ έχουν επικεφαλής γυναίκες και επτά στα δέκα μέλη εθνικών κοινοβουλίων στην ΕΕ είναι άνδρες. Ενώ το σημερινό επίπεδο —30,5 %— γυναικών σε θέσεις ανώτερων υπουργών είναι το υψηλότερο από το 2004, έτος κατά το οποίο έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα δεδομένα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να λαμβάνουν χαρτοφυλάκια που θεωρείται ότι έχουν χαμηλότερη πολιτική προτεραιότητα.

- Η "γυάλινη οροφή" εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικότητα στον επιχειρηματικό κόσμο, με μόνο το 6,3 % των θέσεων διευθύνοντος συμβούλου σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ να καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Τέλος η Κομισιόν σημειώνει ότι "τον Νοέμβριο του 2018 οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 36,4% των 749 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές), ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το ιστορικό υψηλό 37,3%, που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2016. Η Φινλανδία ξεχωρίζει σαφώς, με το 76,9 % των ευρωβουλευτών της να είναι γυναίκες. Επτά κράτη μέλη εκπροσωπούνται από τουλάχιστον το 40 % κάθε φύλου (Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Μάλτα και Σουηδία), ενώ πάνω από το 80 % των ευρωβουλευτών από τη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία είναι άνδρες".
Υπενθυμίζει δε "τις συνεχείς προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου κάλυψης του 40% των θέσεων μεσαίας και ανώτερης διοίκησης από γυναίκες έως το 2019, που έθεσε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποφέρουν αποτελέσματα" και σημειώνει ότι "το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις έχει φτάσει το 39 % σε όλα τα επίπεδα, το 37 % σε ανώτερο διευθυντικό επίπεδο και το 40% σε μεσαίο διευθυντικό επίπεδο".

Ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε σήμερα: «Βρισκόμαστε εν έτει 2019 και η πρόοδος στον τομέα της ισότητας των φύλων εξακολουθεί να γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Σε ορισμένες χώρες υπάρχει ακόμα και οπισθοδρόμηση. Το μόνο που ζητάμε είναι: ισότητα για όλους. Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο. Είναι καιρός γυναίκες και άνδρες να προωθήσουν από κοινού την ισότητα.».

Η Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων, πρόσθεσε: «Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική σε όλη την ΕΕ, καθώς και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Θέλω να δω περισσότερες γυναίκες υποψήφιες για τις εκλογές. Θα πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα: καλώ τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν περισσότερες γυναίκες υποψήφιες ως μελλοντικές Ευρωπαίες επιτρόπους».

Η Κομισιόν εξέδωσε μάλιστα και γραπτή δήλωση για το θέμα, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ισότητα αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια αρχή για την οποία θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε. Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Ευρώπη συγκαταλέγεται μεταξύ των τόπων που προσφέρουν στις γυναίκες τον μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας και ισότητας παγκοσμίως. Ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην ΕΕ. Όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σήμερα σε θέσεις εξουσίας. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι` αυτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο στόχος έχει ήδη εκπληρωθεί, ούτε ότι αυτά τα επιτεύγματα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένα. Υπάρχουν και στην Ευρώπη πολλές γυναίκες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, ανισότητες και απειλές στην καθημερινή τους ζωή: κακοποίηση και παρενόχληση, χαμηλότερες αποδοχές, λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης και σταδιοδρομίας. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η γενίκευση της σεξιστικής ρητορικής μίσους, ιδίως στο διαδίκτυο, αλλά και στον δημόσιο διάλογο. Οι λέξεις έχουν σημασία και μπορούν να οδηγήσουν σε πράξεις. Μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς την άνιση μεταχείριση, ακόμη και τη σωματική βία. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιδείξουν μηδενική ανοχή απέναντι στη ρητορική μίσους και σε όλες τις μορφές βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών.

ΚΥΠΕ