You are here

Εκτιμήσεις για την ποσότητα εμβολίων Covid που έχει παραλάβει η Βρετανία

14/01/2021 13:10

Μια εικόνα για την ποσότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού που έχει παραλάβει ή αναμένει να παραλάβει το επόμενο διάστημα η βρετανική κυβέρνηση, δίνει η δημοσίευση από την τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας του αναλυτικού προγράμματος εμβολιασμού για τις προσεχείς εβδομάδες.

Η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου έχει αποφύγει να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό των άμεσα διαθέσιμων εμβολίων. Ο αρμόδιος για το συντονισμό των εμβολιασμών Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι είπε χθες σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι πρόκειται για ζήτημα που άπτεται της εθνικής ασφαλείας.

Όπως εξήγησε, αν αποκαλυφθούν αυτά τα στοιχεία ίσως άλλες χώρες αρχίσουν να πιέζουν τις φαρμακευτικές εταιρείες για μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων με συνέπεια να κινδυνεύσει ο σχεδιασμός προμήθειας της Βρετανίας.

Ο Πρόεδρος της AstraZeneca ΗΒ Τομ Κιθ-Ρόουτς δήλωσε χθες στην ίδια επιτροπή ότι έχει ζητηθεί από την εταιρεία να μην αποκαλύπτει λεπτομέρειες των ποσοτήτων εμβολίων με τις οποίες εφοδιάζει τη Βρετανία.

Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η σκωτσέζικη κυβέρνηση αναφέρει ότι την τρέχουσα εβδομάδα η χώρα έχει λαμβάνειν 44.840 δόσεις των εμβολίων. Με αναγωγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο που επιχειρεί η Daily Telegraph, στο σύνολο της βρετανικής επικρατείας αντιστοιχούν σε μόλις κάτι λιγότερο από 550.000 δόσεις.

Ωστόσο, την ερχόμενη εβδομάδα οι παραλαβές εμβολίων αυξάνονται σε 309.382 για τη Σκωτία και επομένως σε περίπου 3,8 εκατομμύρια δόσεις για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου η Σκωτία θα φτάσει να λαμβάνει 443.531 δόσεις την εβδομάδα, κάτι που συνεπάγεται 5,4 εκατομμύρια δόσεις για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν οι αριθμοί ευσταθούν, σημαίνει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση θα είναι πράγματι καθ’ οδόν για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει για εμβολιασμό 14 εκ. πολιτών έως τις 15 Φεβρουαρίου, τη στιγμή που μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί 2,6 εκ. κάτοικοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί την εβδομάδα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες της Daily Mail, αυτή τη στιγμή επί βρετανικού εδάφους βρίσκονται 21 εκατομμύρια δόσεις.

Η Pfizer πιστεύεται ότι έχει παραδώσει περίπου 5 εκ. δόσεις. Η AstraZeneca έχει ήδη δώσει 1 εκ. δόσεις στο NHS, έχει επίσης διαθέσει ακόμα 3 εκ. δόσεις του εμβολίου της σε φιαλίδια που αναμένουν ολοκλήρωση των τεστ ποιότητας από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων, ενώ υπάρχουν ακόμα 15 εκ. δόσεις έτοιμες να μπουν σε φιαλίδια και να ελεγχθούν.

Αθροιστικά δηλαδή 24 εκ. δόσεις των δύο εμβολίων έχουν φτάσει στο βρετανικό έδαφος, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια έχουν ήδη χορηγηθεί σε πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ζητήσει από τις υγειονομικές αρχές να επιταχύνουν το πρόγραμμα εμβολιασμών. Για το λόγο αυτό θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε 24ωρη βάση κάποια κέντρα μαζικών εμβολιασμών. Επίσης από σήμερα άρχισε η χορήγηση εμβολίων σε κάποια φαρμακεία της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως πει ότι ο περιοριστικός παράγοντας στην ταχύτητα εμβολιασμών είναι η ακόμα περιορισμένη προμήθεια εμβολίων. Όπως εξηγήθηκε χθες από τον Πρόεδρο της AstraZeneca στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, απαιτούνται 58-60 ημέρες για την καλλιέργεια των κυττάρων και ακόμα 28 ημέρες για τη μετατροπή της πρώτης ύλης σε ενέσιμο υλικό εντός φιαλιδίων. Στη συνέχεια απαιτούνται 60 διαφορετικά τεστ ποιότητας που απαιτούν 20-30 ημέρες.