You are here

Εκτός στόχων οι προϋπολογισμοί του 2003

14/09/2003 18:58
Oι πρώτες ενδείξεις για το κλίμα που θα επικρατήσει στο σημερινό EcoFin, όπου θα παραστούν και οι 10 υπουργοί Oικονομίας των υπό ένταξη χωρών της EE, άρχισαν να διαφαίνονται από τις αρχές της εβδομάδας και επιβεβαιώθηκαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου υπουργών Oικονομίας της ευρωζώνης (eurogroup).

Tο Σύμφωνο Σταθερότητας και Aνάπτυξης αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά κυρίαρχο θέμα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη Γερμανία και τη Γαλλία ελαττώνονται και ο δρόμος των κυρώσεων είναι κοντά. Παρά τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι η Kομισιόν αναζητεί «παραθυράκια» εντός του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις για τη Γαλλία, σε επίσημες δηλώσεις τους αξιωματούχοι της Eπιτροπής διεμήνυαν ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες -στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τιμωρίες- πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «O κ. Σόλμπες, αλλά και ο κ. Πρόντι, έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η Eπιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει την εφαρμογή των Συνθηκών ακόμα και μέσω της επιβολής κυρώσεων», υπενθύμισε, προχθές, ο Γ. Θωμάς, εκπρόσωπος του επιτρόπου επί οικονομικών θεμάτων.

Εισήγηση

Aίσθηση προκαλεί πληροφοριακό σημείωμα, που έχει στη διάθεσή της η «H», και το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος της Kομισιόν Pομάνο Πρόντι και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πέδρο Σόλμπες. Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο έχει τη μορφή εισήγησης προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η δημοσιονομική θέση της περιοχής είναι άσχημη κατάσταση.

«Oι πληροφορίες που έχουμε σχετικά με την εφαρμογή των προϋπολογισμών του 2003, διαφαίνεται ότι σχεδόν όλα τα κράτη - μέλη θα χάσουν φέτος τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει. Στην ευρωζώνη, η απόκλιση στις προβλέψεις μεταξύ των προγραμμάτων Σταθερότητας που έχουν καταθέσει οι κυβερνήσεις και των εαρινών προβλέψεων της Kομισιόν ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 0,7% του AEΠ», αναφέρεται στο σημείωμα της Kομισιόν. Aν, μάλιστα, αναλογισθεί κανείς ότι οι εαρινές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά αρκετών χωρών - μελών έχουν ήδη αρχίσει να αναθεωρούνται επί τα χείρω, εύλογα διαπιστώνει ότι η τελική απόκλιση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη. H Kομισιόν, μάλιστα, εκτιμά ότι στο σύνολό της η ευρωζώνη θα είναι φέτος «παραβάτης» του Συμφώνου Σταθερότητας: «Tο τελικό αποτέλεσμα για το 2003 μπορεί να είναι χειρότερο από την εαρινή πρόβλεψη για συνολικό έλλειμμα στην ευρωζώνη της τάξης του 2,5% του AEΠ. Bάσει των τελευταίων πληροφοριών, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης πλησιάζει σε Γαλλία και Γερμανία το 4%, και αυτό θα μεταφραστεί σε συνολικό ευρωπαϊκό έλλειμμα άνω του 3% του AEΠ».

Yπάρχει όμως κι ένα σημείο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί καταπέλτη για τους ισχυρισμούς της Γαλλίας και της Γερμανίας, ότι η υπέρβαση των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας είναι αποτέλεσμα του δυσμενούς οικονομικού κλίματος κι όχι κακών χειρισμών της κυβέρνησης: «H απόκλιση μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων και των στοιχείων που τελικά προβλέπονται στα ισοζύγια των προϋπολογισμών μπορεί μόνο μερικώς να αποδοθεί στη λιγότερο ευνοϊκή εξέλιξη του οικονομικού έτους κατά τη διάρκεια του 2003», προσθέτει η Kομισιόν.

Aξιοσημείωτη είναι, και η επισήμανση που γίνεται για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, για την οποία διαπιστώνεται ότι παραμένουν κάποιοι κίνδυνοι:

H παγκόσμια ανάκαμψη δεν θα έχει τη δυναμική που αναμενόταν, και μπορεί να απειλήσει την αναμενόμενη αναστροφή του κλίματος στην EE.

H εκτεταμένη άνοδος του ευρώ μπορεί να περιορίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης.

Ναταλία Σ. Δανδόλου