You are here

Ελάχιστη αύξηση στις παραγγελίες των γερμανικών βιομηχανιών

06/07/2022 16:55

Ελάχιστη αύξηση σημείωσαν τον Μάιο οι παραγγελίες στις γερμανικές βιομηχανίες, μετά τη μείωσή τους στους τρεις τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα των οικονομικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Οι νέες παραγγελίες - οι οποίες συνήθως παρέχουν μια πρόγευση της βιομηχανικής παραγωγής - αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, Destatis.

Τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκαν και παρουσιάζουν μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 1,8%.

Σε ετήσια βάση, οι εισερχόμενες παραγγελίες τον Μάιο μειώθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν η πανδημία του κορωνοϊού επιβάρυνε περισσότερο τη βιομηχανία.

Η ανάλυση των στοιχείων κατέδειξε ότι οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο, ενώ οι παραγγελίες για ενδιάμεσα και καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν κατά 3,2% και 4,5%, αντίστοιχα.

Οι παραγγελίες εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 1,3%, ενισχυμένες από την αύξηση 3,7% των παραγγελιών εκτός Ευρωζώνης.

Οι παραγγελίες από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 2,4% και οι εγχώριες γερμανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,5%.

Οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα στον βασικό εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, την Κίνα, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα lockdown από τον κορωνοϊό, άφησαν χωρίς εξαρτήματα τους Γερμανούς βιομήχανους με αποτέλεσμα να βάλουν φρένο στην παραγωγή.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα διαμαρτυρήθηκαν για προβλήματα προμήθειας πρώτων υλών, αναφέρει η Destatis.

Τα ζητήματα ανεφοδιασμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απειλή μείωσης των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου σημαίνει ότι οι προοπτικές για την οικονομία είναι αδύναμες, εν μέσω υψηλής «αβεβαιότητας», αναφέρει σε δική του ανακοίνωση το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.