You are here

Έληξε ο συναγερμός με το δεξαμενόπλοιο στη Μάγχη

26/10/2020 07:12

Με επέμβαση μελών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων έληξε το βράδυ της Κυριακής μετά από σχεδόν 12 ώρες ο συναγερμός ασφαλείας που είχε κηρυχθεί στο δεξαμενόπλοιο Nave Andromeda στη Θάλασσα της Μάγχης.

16 κομάντος ειδικής μονάδας του Βασιλικού Ναυτικού επιβιβάστηκαν στο πλοίο που βρισκόταν από το πρωί ανοιχτά της Νήσου Γουάιτ και συνέλαβαν επτά άτομα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για επτά λαθρομετανάστες που είχαν κινηθεί απειλητικά ενάντια στα μέλη του πληρώματος όταν εκείνα τους αντιλήφθηκαν και θέλησαν να τους περιορίσουν σε καμπίνα μέχρι το πλοίο να πιάσει λιμάνι στο Σαουθάμπτον, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι με βάση τις πρώτες αναφορές όλο το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν τέσσερα ελικόπτερα, ενώ φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού βρισκόταν σε ετοιμότητα να συνδράμει. Το πράσινο φως για την επιχείρηση έδωσαν οι Υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί στην ίδια θαλάσσια περιοχή το Δεκέμβριο του 2018 και είχε επίσης λήξει με τη σύλληψη τεσσάρων λαθρεπιβατών από μέλη της ίδιας επίλεκτης μονάδας.

Το Nave Andromeda, με σημαία Λιβερίας, είχε αποπλεύσει στις αρχές Οκτωβρίου από το Λάγος της Νιγηρίας μεταφέροντας δεκάδες χιλιάδες τόνους αργού πετρελαίου.

Οι αρχικές αναφορές περί πιθανής πειρατείας διαψεύστηκαν από πηγές προσκείμενες στην ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία.

ΚΥΠΕ