You are here

Το ΕΛΚ στηρίζει τη διαδικασία 'Spitzenkandidaten' και ζητά το πρώτο κόμμα να έχει και τον Πρόεδρο της Κομισιόν

23/02/2018 15:58

Η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επιβεβαιώνει την ισχυρή υποστήριξή της στη διαδικασία Spitzenkandidaten πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 και καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη "δημοκρατική πρόοδο που φέρνει την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της".
 
Με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, το ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι στις 7-8 Νοεμβρίου 2018, θα εκλέξει, σύμφωνα με το καταστατικό του, τον ή την Spitzenkandidat μέσω ανοικτής, διαφανούς και δημοκρατικής διαδικασίας επιλογής στο συνέδριό του στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.
 
Επιπλέον, το ΕΛΚ καλεί και τα άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία το 2018 για να ορίσουν τον υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Επιτροπής πρέπει να σκιαγραφήσουν το όραμά τους για το μέλλον της ΕΕ παράλληλα με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της ΕΕ σε σημερινή ανακοίνωση. "Όλα τα φιλοευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να δώσουν στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν τον επόμενο επικεφαλής της Κομισιόν".

Το ΕΛΚ διατυπώνει τη θέση ότι "μετά από την επιλογή των ψηφοφόρων, το ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα που λαμβάνει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί τον υποψήφιο του στην ηγεσία της Κομισιόν, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" .
 
"Δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τη δημοκρατική πορεία, αντίθετα, πρέπει να βασιστούμε στην επιτυχία που επετεύχθη το 2014. Η διαδικασία του "υποψήφιου υποψηφίου" αυξάνει τη δημοκρατική νομιμότητα της ΕΕ, καθιστά την Κομισιόν πιο υπεύθυνη και δημιουργεί πανευρωπαϊκό διάλογο σε ολόκληρη την Ένωση μας. Ενισχύει επίσης τη σχέση μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της εργασίας τους", αναφέρει το ΕΛΚ σε γραπτή ανακοίνωση.