You are here

Ελλείψεις προσωπικού σε υγεία και εστίαση στη Βρετανία

16/07/2021 13:28

Εντείνονται οι φωνές προς τη βρετανική Κυβέρνηση να επιφέρει αλλαγές στο σύστημα ειδοποίησης και απομόνωσης πολιτών που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο φορέα κορωνοϊού.

Το επταήμερο έως τις 7 Ιουλίου 530.126 πολίτες σε Αγγλία και Ουαλία έλαβαν ειδοποίηση για δεκαήμερη απομόνωση λόγω επαφής με κρούσμα, μέσω της εφαρμογής κινητών τηλεφώνων του προγράμματος ιχνηλάτησης του συστήματος υγείας NHS. 

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από τότε που άρχισε να λειτουργεί η εφαρμογή στις αρχές του έτους και για δεκαπλασιασμό επαφών φορέων του ιού μέσα σε έναν μήνα.

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη του NHS, η απουσία μεγάλου αριθμού υγειονομικών από τις θέσεις τους λόγω της υποχρέωσης απομόνωσης έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στην παροχή περίθαλψης σε ασθενείς, την ώρα που οι νοσηλείες Covid έχουν αρχίσει πάλι να αυξάνονται και εκατομμύρια πολίτες περιμένουν για άλλες θεραπείες που έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.

Πολλές παμπ, καφέ και άλλες επιχειρήσεις εστίασης αναφέρουν επίσης ότι δυσκολεύονται να μείνουν ανοιχτές λόγω έλλειψης έμψυχου δυναμικού. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους στην εστίαση απουσιάζει από τη εργασία του λόγω απομόνωσης, σε μια περίοδο με ήδη μειωμένο διαθέσιμο προσωπικό λόγω του Brexit.

Επίσης, διάφορα εργοστάσια, όπως της Nissan στο Σάντερλαντ, έχουν υποχρεωθεί να αλλάξουν τους στόχους παραγωγής για το επόμενο διάστημα λόγω του μεγάλου αριθμού εργατών που απουσιάζουν μετά από επαφή τους με φορές του ιού. Ανάλογα προβλήματα έχουν αναφέρει εταιρείες στην αλυσίδα επεξεργασίας τροφίμων.

Η υποχρέωση απομόνωσης μετά από ειδοποίηση επαφής με φορέα του ιού είναι στην ουσία η μόνη νομική υποχρέωση κατά της πανδημίας που θα διατηρήσει μετά από τις 19 Ιουλίου η κυβέρνηση Τζόνσον. Πρόθεση είναι η υποχρέωση απομόνωσης να καταργηθεί για τους πλήρως εμβολιασθέντες στις 16 Αυγούστου.

Εν μέσω των επικρίσεων που διατυπώνονται, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει είτε την επίσπευση αλλαγής του μέτρου, είτε την τροποποίηση της εφαρμογής ώστε να είναι λιγότερο «ευαίσθητη» και να αναγνωρίζει μόνο τις πραγματικά επικίνδυνες επαφές πολιτών με φορείς του ιού.