You are here

Ελληνική στήριξη στην Κομισιόν

21/11/2003 11:58
Τη στήριξή της στην Κομισιόν θα προσφέρει η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες μικρές χώρες της ευρωζώνης, στο επικείμενο ΕcoFin της ερχόμενης εβδομάδας το οποίο όπως εκτιμούν πηγές του υπ. Οικονομίας θα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ΕcoFin. Στο επίκεντρο βρίσκονται η Γαλλία και η Γερμανία οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης λόγω της υπέρβασης του ορίου 3% για το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, επιδεικνύοντας απροθυμία να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος σε εύλογο χρόνο.

Γαλλία και Γερμανία φέρονται να έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη του Λουξεμβούργου στο αίτημά τους να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος για την επαναφορά των ελλειμμάτων τους κάτω από το 3%, κάτι που εφόσον συμβεί ενδεχομένως θα μπλοκάρει τη σύσταση της Κομισιόν, καταφέρνοντας σημαντικό χτύπημα στο Σύμφωνο. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μία χρυσή φόρμουλα ούτως ώστε και οι δύο χώρες να μείνουν ικανοποιημένες αλλά και να διασφαλιστεί το κύρος του Συμφώνου και της Κομισιόν.

Έμμεση έκκληση προς αυτή την κατεύθυνση απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η προσκόλληση στους κανόνες του Συμφώνου τονώνουν την ανάπτυξη.