You are here

Ελπίδα για εμβόλια κατά Covid τον Ιανουάριο στην Ιταλία, χαλάρωση μέτρων στην Αυστρία

02/12/2020 17:11

Ο Υπουργός Υγείας της Ιταλίας Ρομπέρτο Σπεράντσα εξέφρασε την ελπίδα πως τα πρώτα εμβόλια κατά της COVID-19 θα φθάσουν τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα η Αυστρία ετοιμάζεται για χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας από την ερχόμενη Δευτέρα. Στη Γαλλία έλεγχοι θα διενεργούνται στα σύνορα για αποτροπή μολύνσεων όσων θα ταξιδέψουν για σκι στις γιορτές. Χριστούγεννα με μόνο δέκα άτομα προνοούν τα μέτρα στη Νορβηγία.

Η Ιταλία θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαζικού δωρεάν εμβολιασμού στις αρχές του επόμενου έτους, με την προτεραιότητα να δίνεται στους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα στο Κοινοβούλιο. «Επιτέλους βλέπουμε στεριά, έχουμε μια σαφή πορεία προς ένα ασφαλές λιμάνι... Φαίνεται πιθανό ότι από τον Ιανουάριο θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια», είπε στη Γερουσία.

Ο Σπεράντσα δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει επιλογές να αγοράσει 202 εκατομμύρια εμβόλια εναντίον της COVID-19 από διάφορες εταιρίες και πως περιμένει άδεια για τη χρήση τους από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που επλήγη από τον ιό και έχει καταγράψει 56.361 θανάτους από COVID-19 αφότου ξέσπασε η επιδημία τον Φεβρουάριο, τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία. Μέχρι τώρα έχει καταγράψει επίσης 1,62 εκατομμύρια θετικές διαγνώσεις στην ασθένεια. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ηλικιωμένοι και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας θα εμβολιαστούν πρώτοι, δήλωσε ο Σπεράντσα και πρόσθεσε πως το κύριο μέρος της εκστρατείας θα πραγματοποιηθεί από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο μίας μερικής χαλάρωσης του δεύτερου lockdown που ισχύει στην Αυστρία από την 17η Νοεμβρίου, ανακοινώνει το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων.

Λόγω του συνεχώς υψηλού επιπέδου των νέων λοιμώξεων, αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ προς το παρόν άλλα περιοριστικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι η εστίαση και τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να είναι κλειστά, ενώ και στον τομέα παροχής υπηρεσιών δεν θα λειτουργήσουν για παράδειγμα κομμωτήρια και σαλόνια αισθητικής.

Η μορφή με την οποία θα ξεκινήσει η διδασκαλία με φυσική παρουσία στα σχολεία την επόμενη εβδομάδα υπήρξε αντικείμενο πολλών συζητήσεων και, σύμφωνα με πληροφορίες, σαφής είναι η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και των λυκείων, ενώ, όσον αφορά τους μαθητές γυμνασίου, υπήρχαν διάφορες προτάσεις, με την χρήση μάσκας στη διάρκεια του μαθήματος να είναι υποχρεωτική από την πέμπτη τάξη.

Προτάσεις υπήρχαν για διεξαγωγή των μαθημάτων σε βάρδιες και σε μικρότερες ομάδες, εν μέρει σε κάποιους χώρους έξω από τα σχολεία, ενώ το σίγουρο είναι ότι μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο καλούνται σε γρήγορα τεστ κορωνοϊού και οι 200.000 εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί των παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα Το εμπόριο, από την άλλη πλευρά, αναμένεται επίσης να ανοίξει ξανά από την επόμενη εβδομάδα, είτε από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου είτε από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ενώ θα υπάρχει όριο παρουσίας πελατών για την αποφυγή μεγάλου πλήθους σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Η Γαλλία θα κάνει τυχαίους ελέγχους στα σύνορα προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μολυνθούν από COVID-19 εκείνοι που θέλουν να πάνε σε χώρες όπου τα χιονοδρομικά θέρετρα θα είναι ανοικτά, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Τα μέτρα, που έχουν επίσης σκοπό να καθησυχάσουν τους επιχειρηματίες γαλλικών θερέτρων που παραπονούνται για άνισους όρους ανταγωνισμού, θα εφαρμοστούν στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία και την Ισπανία, όπου τα χιονοδρομικά κέντρα αναμένεται να ανοίξουν στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

«Ο σκοπός είναι να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο Γάλλοι πολίτες να μολυνθούν. Αυτό θα γίνει με την εγκαθίδρυση τυχαίων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστέξ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της Γαλλίας να μην επιτρέψει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων της τα Χριστούγεννα.

Η Γερμανία και η Ιταλία συμμερίζονται τη θέση της Γαλλίας, αλλά με την Αυστρία, καθώς και την Ισπανία και την Ελβετία, να τείνουν προς το να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα τους, το θέμα διχάζει την Ευρώπη, αν και ο Καστέξ υπαινίχθηκε πως υπάρχει ακόμη χώρος για μια συμφωνία.

Στο μεταξύ, οι Νορβηγοί μπορούν να καλέσουν έως δέκα επισκέπτες στα σπίτια τους σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ. «Δεν θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με αυξανόμενους αριθμούς μολύνσεων και νέους περιορισμούς τον Ιανουάριο», δήλωσε η Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. Ένα νοικοκυριό, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να δεχθεί έως δέκα προσκεκλημένους, σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις. Όσοι δεν είναι μέλη του νοικοκυριού πρέπει να κρατούν απόσταση ενός μέτρου.

«Οι κανόνες απόστασης θα ισχύουν καθ`όλη τη διάρκεια των συναντήσεων. Από τη στιγμή που σερβίρετε το κρασί με τα μπαχαρικά μέχρι να καθίσετε στο τραπέζι. Όταν ανοίγουν τα δώρα. Και όταν σερβίρεται ο καφές και το κέικ των Χριστουγέννων (Christmas cake)», είπε η Σόλμπεργκ.

Για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, ο κανόνας που ισχύει τώρα για έως πέντε προσκεκλημένους θα διατηρηθεί μέχρι την Πρωτοχρονιά, πρόσθεσε, αλλά κάλεσε τους Νορβηγούς να επιδιώξουν τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών. Στις εκκλησίες, επιτρέπεται η παρουσία έως και 50 ατόμων. Ο 14ήμερος σωρευτικός αριθμός θετικών διαγνώσεων COVID-19 στη Νορβηγία ανά 100.000 κατοίκους ήταν 128,8 έως και χθες, Τρίτη, ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρώπη μετά την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Φινλανδία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.