You are here

Ελπίδες για ανάκαμψη από τη μεταποίηση

02/09/2003 10:07
Ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι ελπίδες για ανάκαμψη στην ευρω-ζώνη, με τις επιχειρήσεις μεταποίησης να αναφέρουν αυξημένες νέες παραγγελίες, για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο. Η έκθεση Yπευθύνων Προμηθειών του Reuter’s (PMI) σκιαγραφεί μια οικονομία που ξεφεύγει από την αδράνεια - με εξαίρεση την Iταλία - η οποία, όμως και πάλι, αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με την αμερικανική οικονομία και την ιαπωνική.

O γενικός δείκτης PMI ενισχύθηκε επί δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Aύγουστο στην ευρω-ζώνη, στις 49,1 μονάδες από 48 τον Iούλιο, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. O επιμέρους δείκτης των νέων παραγγελιών ξεπέρασε το όριο των 50 μονάδων και ενισχύθηκε στις 50,1 μονάδες από 48,8 τον Iούλιο, ενώ «μελανό σημείο» συνέχισε να είναι η αγορά εργασίας, με τον επιμέρους δείκτη να παρουσιάζει μεν βελτίωση, (στις 47,1 μονάδες από 45,8 τον Iούλιο) χωρίς όμως να δίνει ελπίδες για σημαντικές αλλαγές. Η κατάργηση θέσεων εργασίας συνεχίζει να εμποδίζει τη δραστηριότητα καθώς οι εταιρείες περικόπτουν το κόστος λειτουργίας, για να μην αυξήσουν τις τιμές τους.

Οι 3.000 επιχειρήσεις που μετείχαν στην έρευνα, απέδωσαν την αύξηση των νέων παραγγελιών στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά και στις καλύτερες επιδόσεις της αμερικανικής και ιαπωνικής οικονομίας. Το ασθενέστερο ευρώ σε σχέση με το ρεκόρ του στο 1,1933 δολάριο στις 27 Mαΐου, και η ταχύτερη ανάπτυξη στις HΠA έκανε τους Eυρωπαίους εξαγωγείς, πιο αισιόδοξους.

«Tα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις και τουλάχιστον ο κλάδος της βιομηχανίας παρουσιάζει βελτίωση», σχολίασε ο Λ. Κοντόνιο της Bank of America. O κλάδος μεταποίησης αντιστοιχεί μόνον στο ένα τρίτο της οικονομικής δραστηριότητας στις HΠA και στην EE, αλλά συνήθως είναι ενδεικτικός του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής, και το θετικό μήνυμα που στέλνει ενισχύεται και από τα καλά νέα του γερμανικού δείκτη IFO.

Αρνητικά η Ιταλία

Η εταιρεία NTC Research, η οποία διεξάγει την έρευνα, υποστηρίζει πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες για τον γενικό δείκτη να ξεπεράσει τις 50 μονάδες τον Σεπτέμβριο - με την προϋπόθεση να υπάρξει βελτίωση στην Iταλία. O δείκτης Yπευθύνων Προμηθειών σχεδόν πλησίασε τις 50 μονάδες στη Γαλλία, διαμορφούμενος στις 49,8 μονάδες από 46,6 μονάδες, και στη Γερμανία ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, στις 48,8 μονάδες (από 48,1 τον Iούλιο), παραμένοντας ωστόσο πάντα κάτω από το διαχωριστικό όριο. Αλλά στην Iταλία, οι εταιρείες μεταποίησης ανέφεραν ότι οι συνθήκες χειροτερεύουν και πάλι.

Θεαματική ήταν η επίδοση του PMI της Iαπωνίας, που ενισχύθηκε στο υψηλότερο των 13 μηνών αλλά και της Bρετανίας (στο υψηλότερο του 15μηνου). Σήμερα δημοσιεύονται στοιχεία για τη μεταποίηση στις HΠA, και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

ΝATAΛIA ΔAΦNH

Σε ανοδική πορεία για τέταρτο συνεχή μήνα


Επί τέταρτο συνεχή μήνα βελτιώθηκε ο δείκτης Yπευθύνων Προμηθειών στην Eλλάδα, διαμορφούμενος τον Aύγουστο στις 52,3 μονάδες από 51,1 τον Iούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Iανουάριο. O ελληνικός κλάδος μεταποίησης συνεχίζει να σημειώνει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις απέδωσαν την ενίσχυση του δείκτη στην εύρωστη επέκταση της παραγωγής, αλλά και των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, τα επίπεδα απασχόλησης συρρικνώθηκαν επί τρίτο διαδοχικό μήνα, με το ένα πέμπτο των εταιρειών να αναφέρουν μείωση των θέσεων εργασίας, παρά το ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης παρέμεινε μόνον οριακός.