You are here

Εμπειρογνώμονες EMA στη Μόσχα για Sputnik V

12/04/2021 20:28

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την ευρωπαϊκή έγκριση του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό Sputnik V, εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επισκέφθηκαν τη Μόσχα. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι έχουν ήδη επισκεφτεί δύο κλινικές στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου οι ασθενείς νοσηλεύονταν κατά τη διάρκεια της σημαντικής φάσης III των κλινικών δοκιμών.

"Έλαβαν όλες τις πληροφορίες που ζήτησαν" αναφέρει σχετικά το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο, "εμπειρογνώμονες του EMA μίλησαν με το ιατρικό προσωπικό. Προγραμματίζονται επίσης επισκέψεις σε χώρους παρασκευής του εμβολίου".

Στις αρχές Μαρτίου, ο EMA ξεκίνησε μια διαδικασία δοκιμής για το Sputnik V στο πλαίσιο της λεγόμενης "κυλιόμενης επισκόπησης" (Rolling Review). Κατά τη διαδικασία αυτή ελέγχονται τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου, ακόμη και αν δεν είναι διαθέσιμα όλα τα δεδομένα και δεν έχει υποβληθεί ακόμη αίτηση έγκρισης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μόσχα, το Sputnik είναι ήδη καταχωρημένο στις λίστες 59 χωρών. Η Γερμανία διεξάγει επίσης συνομιλίες για πιθανές παραδόσεις του εμβολίου.

Το γαλλικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 78 και ανέρχεται πλέον σε 5.916, ένα νέο ρεκόρ για το 2021, την ώρα που ο αντίκτυπος του νέου πανεθνικού lockdown, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και μία εβδομάδα, δεν έχει ακόμη φανεί. Η Γαλλία κατέγραψε, επίσης, 385 νέους θανάτους από κορωνοϊό σε νοσοκομεία, σε σύγκριση με 176 χθες Κυριακή, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να ανέρχεται σε 99.135.

Επιπλέον, η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα 8.536 νέα κρούσματα, με το σύνολο των μολύνσεων από την Covid-19 να βρίσκεται πλέον στα 5,07 εκατομμύρια, μια αύξηση 4,84% σε εβδομαδιαία βάση, η χαμηλότερη αύξηση σε εβδομαδιαία βάση από την περασμένη Τετάρτη.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Κεντρικού Οργανισμού Ελέγχου Προδιαγραφών Φαρμάκων (Central Drug Standards Control Organisation) ενέκρινε σήμερα την αίτηση για επείγουσα χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV. Σύμφωνα το εν λόγω τηλεοπτικό δίκτυο, το εμβόλιο τώρα θα πρέπει να το εγκρίνει η Γενική Ελεγκτική Αρχή Φαρμάκων της Ινδίας (Drugs Controller General of India).

Την είδηση επιβεβαίωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, που τήρησαν την ανωνυμία τους καθώς δεν είχαν την εξουσιοδότηση να κάνουν δηλώσεις, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι ούτε η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Dr. Reddy`s Laboratories που εμπορεύεται το ρωσικό εμβόλιο στην Ινδία, ούτε ο ελεγκτικός οργανισμός ανταποκριθήκαν στο αίτημα να σχολιάσουν την είδηση. Η μετοχή ωστόσο της Dr Reddy`s έκλεισε με άνοδο 5% αφότου η εφημερίδα Τhe Economic Times δημοσίευσε την είδηση.

Μετά την έγκρισή του, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V θα είναι το τρίτο που θα χρησιμοποιείται στην Ινδία. Προς το παρόν στην Ινδία χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια, το Covishield, που ανέπτυξε η βρετανό-σουηδική εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως επίσης και το εμβόλιο Covaxin της ινδικής εταιρείας Bharat Biotech. Και τα δύο εμβόλια παράγονται στην Ινδία.

Η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Dr. Reddy`s Laboratories είχε υποβάλει τον Φεβρουάριο αίτηση για χορήγηση άδειας για επείγουσα χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Ινδία. Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) έχει υπογράψει επίσης συμφωνίες με μερικές ινδικές φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή περισσοτέρων των 750 εκ. δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.