You are here

Εμπλοκή στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

20/06/2003 14:41
Για την επόμενη Τετάρτη αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ, αφού αρκετές κράτη, με πρωτοστάτη τη Γαλλία, εκφράζουν αντίθεση σε βασικά σημεία των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η Κομισιόν.

Το βάρος των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί σε 3 κυρίως σημεία του λεγόμενου 'πακέτου Φίσλερ', για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι ποσοστώσεις γάλακτος, ένα θέμα που αφορά κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μείωση της τιμής των δημητριακών κατά 2,5%, μία ρύθμιση που βρίσκει αντίθετη την Γαλλία. Η άρνηση των βόρειων χωρών -Γερμανία, Ολλανδία, Σκανδιναβικές- να δεχτούν τις ρυθμίσεις για το βούτυρο, το γάλα-σκόνη και τη σίκαλη.

Ωστόσο οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο είναι:

- Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1/1/2005, με σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων
- Το σκληρό σιτάρι εξαιρείται από τις μειώσεις τιμών
- Τα κάστανα εντάχθηκαν στους ξηρούς καρμούς
- Η μεγαλύτερη μείωση τιμών θα είναι 2,5% στα δημητριακά
- Η συγκέντρωση του ρυζιού θα συνεχιστεί

Τα θετικά σημεία της νέας ΚΑΠ είναι ότι εξασφαλίστηκαν 560 δισ. δραχμές για την ελληνική γεωργία τα επόμενα δέκα χρόνια και πιο συγκεκριμένα για το λάδι, τον καπνό, το βαμβάκι, αλλά και το κρασί και τα οπωροκηπευτικά, τα οποία προστέθηκαν στο τελικό συμβιβαστικό κείμενο. Όσον αφορά το γάλα, η Ελλάδα εξασφάλισε επιπλέον ποσόστωση 100.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι 1.000 ακόμη κτηνοτρόφοι μπορούν να προστεθούν στους 12.000 που παράγουν γάλα σήμερα.