You are here

Εμπόδια βρετανικών αρχών σε Ευρωπαίους κατοίκους μετά το Brexit

27/01/2021 16:08

Αίτημα προς τη βρετανική Κυβέρνηση να καταργήσει τη χρέωση υγειονομικής περίθαλψης για Ευρωπαίους φοιτητές από την ΕΕ που ισχύει μετά από την ολοκλήρωση του Brexit έχουν καταθέσει κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η χρέωση είναι της τάξης των 470 λιρών ανά έτος σπουδών, εξασφαλίζει πρόσβαση όλων των διεθνών φοιτητών στο σύστημα υγείας NHS και καταβάλλεται στο πλαίσιο της αίτησης έκδοσης φοιτητικής βίζας.

Οι κοινοτικοί φοιτητές που είναι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγειονομικής Ασφάλισης (EHIC) θα μπορούν να πάρουν τα χρήματα αυτά πίσω το νωρίτερο από τον Ιανουάριο του 2022, εφόσον δεν έχουν εισόδημα από εργασία.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τονίζουν στο αίτημά τους προς την Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ότι η χρέωση των Ευρωπαίων φοιτητών με ένα ποσό που δεν καταλήγει στο NHS και εν τέλει επιστρέφεται είναι ένας «άσκοπος γραφειοκρατικός εφιάλτης».

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταγγείλει ότι οι συνοριακές αρχές τους έχουν σταματήσει σε αεροδρόμια κατά την επιστροφή τους στη χώρα ζητώντας αποδεικτικά στοιχεία της μόνιμης διαμονής τους. 

Αυτό παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αιτήσεων για αναγνώριση του δικαιώματος μόνιμης διαμονής για Ευρωπαίους κατοίκους του Ην. Βασιλείου λήγει στο τέλος Ιουνίου.

Τα σχετικά δημοσιεύματα στη Βρετανία ακολουθούν την αποκάλυψη του Guardian ότι η βρετανική Κυβέρνηση προσφέρει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο 2.000 λίρες συν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων τους για να τους πείσει να επιστρέψουν στις χώρες τους.