You are here

Εν αναμονή διαγγέλματος της Μέι για παραίτησή της η Βρετανία

24/05/2019 12:14

Διάγγελμα με το οποίο θα προαναγγείλει την παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο, αναμένεται να κάνει τις επόμενες ώρες η Τερέζα Μέι.

Από τις 9 το πρωί τοπική ώρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός συναντάται με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της Επιτροπής 1922 που εκπροσωπεί τους Συντηρητικούς βουλευτές των πίσω εδράνων και έχει την ευθύνη για την εσωκομματική διαδικασία διαδοχής της ηγέτιδος.

Ο σερ Γκρέιαμ πιστεύεται ότι ενημερώνει την κα Μέι πως το κόμμα είναι έτοιμο να αλλάξει το καταστατικό ώστε να επιτραπεί νέα άμεση ψηφοφορία δυσπιστίας σε βάρος της, αν δεν ανακοινώσει η ίδια ημερομηνία παραίτησης.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις πολιτικών σχολιαστών αλλά και βουλευτών στη Βρετανία είναι ότι η Τερέζα Μέι θα πει πως η κούρσα διαδοχής της θα μπορεί να ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου, με την ίδια να παραμένει υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός της.

Η διαδικασία διαδοχής αναμένεται να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, τον νέο ηγέτη των Συντηρητικών και της χώρας να έχει εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν από το θερινό διάλειμμα της Βουλής στα τέλη Ιουλίου.

Επικρατέστερος νέος πρωθυπουργός θεωρείται ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.