You are here

Energean: Αύξηση 20% στα αποθέματα φυσικού αερίου

23/03/2023 18:24

Σημαντική αύξηση, της τάξης του 20% σε ετήσια βάση, παρουσιάζουν τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα φυσικού αερίου της Energean plc τα οποία ανέρχονται πλέον σε 152 δισεκ. κυβικά μέτρα (BCM) ή σε 5,377 τρισεκ. κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου.

Ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, τα οποία είναι αυξημένα κατά 2% σε ετήσια βάση, ο όμιλος Energean διαθέτει συνολικά 1,16 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, τα οποία κατά 84% είναι σε φυσικό αέριο.

Την εξέλιξη, που συνιστά την 15η συνεχόμενη αύξηση αποθεμάτων στην ιστορία της, γνωστοποίησε το πρωί της Πέμπτης η Energean στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσής της για τα αποτελέσματα του 2022 προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Όπως δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, «το 2022 ήταν ένα έτος ριζικού μετασχηματισμού για την Energean, καθώς υλοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο όραμα». Ξεκινήσαν παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατέβαλαν για πρώτη φορά μέρισμα στους μετόχους. «Θέσαμε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξή μας μέσα από την ανακάλυψη και την απομείωση ρίσκου φυσικών πόρων που βρίσκονται κοντά στις υποδομές μας», είπε.

Πρόσθεσε πως ήταν ο μοναδικός Operator που πραγματοποίησε πέντε γεωτρήσεις στα βαθιά νερά με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 20% τα αποθέματα.

«Είμαστε περήφανοι που θα δώσουμε μεταξύ 4,5 και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος στους πελάτες μας στο Ισραήλ, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή και την βελτίωση της καθημερινότητας του Ισραηλινού λαού με την μείωση των εκπομπών μέσα από την υποκατάσταση της παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα», είπε.

«Η θετική τάση συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023», ανέφερε ο κ. Ρήγας. Η παραγωγή από το κοίτασμα Karish επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της Energean και τον Φεβρουάριο παρέδωσε το πρώτο εξαγωγικό φορτίου με ρευστούς υδρογονάνθρακες στην ιστορία του Ισραήλ.

Στην Αίγυπτο, ξεκινήσαμε την παραγωγή από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ, με τρεις νέες γεωτρήσεις να είναι προγραμματισμένο να παράξουν στη διάρκεια του έτους. Στην Ιταλία, είμαστε πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου και προσβλέπουμε στο να αυξήσουμε τη συνεισφορά μας στην ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα, είπε, για να προσθέσει ότι στην Ελλάδα συνεχίζουν την προσπάθεια να εξερευνήσουν τους ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους της χώρας.

Στη συνέχεια του 2023 θα παρουσιάσουν το σχέδιο ανάπτυξης για την Περιοχή Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ και θα αυξήσουν στα 8 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο την δυναμικότητα του FPSO. Θα πετύχουμε παραγωγή ανάλογη με τις προβλέψεις που έχουμε δώσει  και θα επιτύχουμε τις αποδόσεις που έχουμε υποσχεθεί στους μετόχους μας. Με την πολιτική που έχουμε ακολουθήσει στη σύναψη συμβολαίων, συνέχισε, «είμαστε σε μια μοναδική θέση να έχουμε πολύ προβλέψιμες και σταθερές ταμειακές ροές, παρά τις αναταραχές και τις δυσκολίες στις διεθνείς αγορές».