You are here

Ενεργειακό σοκ: Κατά €230 δισ. φουσκώνει ο λογαριασμός φέτος

31/03/2022 13:38

Επιπλέον λογαριασμό στους καταναλωτές που θα ισοδυναμεί με το 1,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της θα επιφέρει η ενεργειακή κρίση που πλήττει την ευρωζώνη, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics.

Το αυξημένο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, θα προσθέσουν 230 δισ. ευρώ στα έξοδα των νοικοκυριών, εκτιμούν οι Jamie Rush και Maeva Cousin σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη - είναι υψηλότερα από την πρόβλεψη για 100 δισ. ευρώ που έγινε τον Φεβρουάριο.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι ήδη μια τεράστια ανησυχία για τους καταναλωτές, με τα επίπεδα εμπιστοσύνης να υποχωρούν γρήγορα προς τα χαμηλά της πανδημίας. Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες, θα μπορούσε να μειωθεί η ζήτηση και η παραγωγή.

«Οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να βοηθήσουν να μετριαστεί το πλήγμα», έγραψαν οι οικονομολόγοι. «Αλλά το σοκ θα εξακολουθήσει να πλήττει σκληρά την ανάπτυξη καθώς οι δαπάνες για άλλα πράγματα συμπιέζονται».

Επικαλούμενος την πιθανότητα σοκ στην ανάπτυξη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν επέμεινε την Πέμπτη ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κινήσουν τη νομισματική πολιτική προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Οι υπολογισμοί των οικονομολόγων για το καταναλωτικό σοκ συνδυάζουν σχεδόν 130 δισ. ευρώ σε επιπλέον λογαριασμούς οικιακής ενέργειας και λίγο λιγότερο από 99 δισ. ευρώ σε κόστος βενζίνης.

Πηγή: Euro2day