You are here

Eνεργοποίηση Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ για τη Μοζαμβίκη ανακοίνωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης

22/03/2019 16:04

Την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά από αίτημα της Μοζαμβίκης, για να βοήθεια λόγω του κυκλώνα Idai, ανακοίνωσε ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Εις άμεση απάντηση, το Κέντρο Συντονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν έλαβε ήδη μέσω του μηχανισμού προσφορά βοήθειας από τη Γερμανία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βοήθεια που προσφέρεται περιλαμβάνει εξοπλισμό καθαρισμού του νερού, ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, σκηνές και εξοπλισμό καταφυγίων, σετ υγιεινής, τρόφιμα και στρώματα και δορυφορικές τηλεπικοινωνίες για τους ανθρωπιστικούς εργαζόμενους επί του εδάφους. Επιπλέον, μια ομάδα 10 εμπειρογνωμόνων από επτά κράτη μέλη (Γερμανία, Φινλανδία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία και Σλοβενία) θα αποσταλεί επίσης στη Μοζαμβίκη. Αυτή η πρόσθετη βοήθεια έρχεται πλέον των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ήδη ανακοινωθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε, καθώς και 250.000 μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Οι υπηρεσίες δορυφορικής χαρτογράφησης του συστήματος Copernicus της ΕΕ χρησιμοποιούνται επίσης για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές.

"Η Μοζαμβίκη δεν είναι μόνη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Περισσότερη υποστήριξη της ΕΕ βρίσκεται καθ οδόν. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να παραδώσουμε βασικές προμήθειες και να σώσουμε ζωές. Στέλνουμε επίσης εμπειρογνώμονες ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στις πληγείσες περιοχές για να συντονίσουμε τη βοήθειά μας. Ευχαριστώ τα κράτη μέλη μας για τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ σε δράση", δήλωσε ο Επίτροπος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, επισκέπτεται σήμερα τη Νάπολη όπου θα συναντηθεί με  εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των ιταλικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο του roadshow: “EU Saves Lives”.

Η έκθεση στη Νάπολη (Marcianise) είναι η δεύτερη στάση του roadshow, που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στη Βιέννη και θα μεταφερθεί σε άλλες 6 ευρωπαϊκές πόλεις αργότερα φέτος. Πριν από την επίσκεψη στο περίπτερο, ο Επίτροπος θα πραγματοποιήσει διάλογο με τους πολίτες στο Castel Nuovo στη Νάπολη. Αύριο ο Επίτροπος Στυλιανίδης και η ευρωβουλευτής Elisabetta Gardini θα επισκεφθούν την περιοχή Friuli Venezia Giulia, όπου θα ανοίξουν τη Διάσκεψη Πολιτικής Προστασίας και θα επισκεφθούν το επιχειρησιακό κέντρο των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας.

ΚΥΠΕ