You are here

Ενισχύει την ευελιξία του «κλασικού» QE η ΕΚΤ

22/10/2021 11:10

Να αυξήσει πολύ και να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν τελειώσουν τον Μάρτιο οι έκτακτες αγορές ομολόγων, στις οποίες προχώρησε λόγω πανδημίας, ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αυξήσουν τον ρυθμό του τακτικού εργαλείου τους την επόμενη χρονιά και θα το κάνουν πιο ευέλικτο, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Προβλέπουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό του έκτακτου QE τον Δεκέμβριο, ενώ ένας στους τέσσερις λέει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα νέο πρόγραμμα.

Δεν αναμένονται αλλαγές πολιτικής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας. Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για σημαντική αναμόρφωση της πολιτικής στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, όταν οι νέες οικονομικές προβλέψεις θα δώσουν στους αξιωματούχους καλύτερη εικόνα για τις μελλοντικές ανάγκες τόνωσης. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα χαράξει ένα μονοπάτι τότε για το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Την επόμενη Πέμπτη, το επίκεντρο θα είναι στο μήνυμα της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων, εν μέσω παγκόσμιας αύξησης πληθωρισμού και σύσφιγξης της πολιτικής από κεντρικές τράπεζες. Οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι τώρα η ώρα για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Ενώ η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, πάνω από 3%, και η χαλάρωση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να προσθέσει επιχειρήματα για μείωση της στήριξης, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται ευρέως να μετριαστούν, με τις αναταραχές στην προσφορά να απειλούν να συγκρατήσουν την ανάκαμψη.

Πιο συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όπως ο Εσθονός Madis Muller και ο Klaas Knot από την Ολλανδία, έχουν εκφράσει κάποια απροθυμία να διατηρήσουν την εξαιρετική ευελιξία των κινήτρων της εποχής της κρίσης καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού Ignazio Visco, υποστηρίζουν ότι η ευελιξία κάποιας μορφής πρέπει να παραμείνει. Ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau, εν τω μεταξύ, προτιμά να έχει μια «δυνητική επιλογή» που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε περιόδους αναταραχής στην αγορά. Ενα τέτοιο εργαλείο μελετάται ήδη στην ΕΚΤ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα δεσμευτεί να δαπανήσει όσα χρειάζεται στο πλαίσιο του συμβατικού της προγράμματος APP, για να διατηρήσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Άλλες πιθανές αλλαγές περιλαμβάνουν την αύξηση του μεριδίου των ομολόγων που μπορούν να αγοραστούν από κάθε εκδότη, τη χαλάρωση ενός κανόνα που κατανέμει τις αγορές ανάλογα με το μέγεθος κάθε οικονομίας και την απομάκρυνση από σταθερά μηνιαία ποσά.

Ο Visco είπε στην τηλεόραση του Bloomberg σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα ότι μια άλλη επιλογή -η αύξηση του μεριδίου του χρέους που εκδίδουν διεθνή ιδρύματα στην ευρωζώνη- είναι «κάτι που μπορεί να καταλήξουμε να κάνουμε».

Πηγή: Euro2day