You are here

Έντονο ενδιαφέρον για τράπεζες και ασφάλειες

08/03/2004 11:25
Στον τραπεζικό τομέα και τις ασφαλιστικές εταιρείες εστιάζεται το ενδιαφέρον στην ευρωζώνη, την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, με τους επενδυτές να εξετάζουν προσεκτικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα, για να δουν εάν θα συνεχιστεί το ράλι της τελευταίας χρονιάς.

Απογοητευτικά στοιχεία Πάντως, μετά τη ψυχρολουσία που δέχτηκαν την Παρασκευή, από τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες άμεσης αύξησης των επιτοκίων μειώνονται αισθητά.

Μεγάλο σοκ ήταν για τις αγορές η είδηση ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν μόλις κατά 21.000- πολύ λιγότερο από τις προβλέψεις.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε τους φόβους ότι η ανασφάλεια για τις δουλειές θα κάνει τους Αμερικανούς καταναλωτές ιδιαίτερα συγκρατημένους όσον αφορά τις δαπάνες τους, που είναι, όμως, η ραχοκοκαλιά της ανάκαμψης. Αλλά δεν έλειψαν και οι αναλυτές που τόνισαν τη θετική πλευρά της υπόθεσης. «Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, και αυτό στηρίζει τα χρηματιστήρια», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Κεν Βάτρετ, της ΒΝΡ Ρaribas.

Μεγάλη κινητικότητα αναμένεται να παρουσιάσει ο τραπεζικός τομέας αυτή την εβδομάδα, όχι μόνο λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων σημαντικών τραπεζών, αλλά και από τις έντονες φήμες για συγχωνεύσεις, με την Deutsche Βank να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την αναθέρμανση των φημών που τη θέλουν να συγχωνεύεται με την αμερικανική Citigroup. Η διάψευση της φήμης αυτής από τραπεζικές πηγές την Πέμπτη, δεν εμπόδισε την τιμή της μετοχής της Deutsche Βank να φθάσει την ίδια μέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών, στα 77,77 ευρώ. Η βρετανική Lloyds ΤSΒ δημοσιοποιεί σήμερα τα οικονομικά της αποτελέσματα, όπως και η ιταλική Βanca Ιntensa. Ακολουθεί μεθαύριο η Credit Αgricole, και η ελβετική Julius Βaer, την Πέμπτη η Fortis, και την Παρασκευή η UniCredito. Από τις ασφάλειες, ξεχωρίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Αegon, και της Royal & Sun Αlliance.

Στο μέτωπο των στοιχείων για την οικονομία, τα κρισιμότερα είναι για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με τους επενδυτές να περιμένουν εναγωνίως τη δημοσιοποίησή τους την Πέμπτη, αναζητώντας ενδείξεις ανάπτυξης της οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την απογοήτευση της προηγούμενης Παρασκευής. Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,5%, οι οποίες, σημειωτέον, μειώθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο.

ΕΚΤ Στην ευρωζώνη, οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη σημερινή σύνοδο της G10 στη Βασιλεία της Ελβετίας. Την προηγούμενη Πέμπτη, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στο 2%, για ένατο μήνα, λέγοντας ότι βρίσκονται στο κατάλληλο επίπεδο, και απογοητεύοντας όσους ήλπιζαν σε μείωσή τους. Ορισμένοι αναλυτές, όμως, πιστεύουν ότι η τράπεζα θα τα μειώσει τους επόμενους μήνες, καθώς το ισχυρό ευρώ απειλεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων των ευρωπαϊκών εταιρειών.