You are here

Επανάληψη των συμπερασμάτων των ΥΠΕΞ στη Σύνοδο Κορυφής για Τουρκία

17/10/2019 12:38

To  θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία θα είναι το πρώτο που θα συζητηθεί μετά το τέλος του τμήματος της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής για το Brexit, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα των ηγετών.

"Η ΕΕ έχει ήδη ξεκάθαρη θέση για τη Συρία και την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Υπάρχουν τα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, τα οποία προέκυψαν σε πολύ στενή συνεργασία με τους ηγέτες. Τώρα, οι ηγέτες θα συζητήσουν και θα πουν αν θέλουν να προσθέσουν κάτι σε αυτά. Πάντως η αίσθησή μου είναι ότι θα αναπαραχθούν τα συμπεράσματα, στο πνεύμα του κειμένου των ΥΠΕΞ ", δήλωσε ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος και εξήγησε ότι "το θέμα της μετανάστευσης θα αποτελέσει μέρος της κουβέντας στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχίας της ΕΕ με την Τουρκία".

Σε σχέση με τη διεύρυνση "οι ηγέτες θα υιοθετούσαν τα συμπεράσματα των υπουργών, αλλά δεν υιοθετήθηκε κανένα συμπέρασμα. Οπότε ο Πρόεδρος Τουσκ αποφάσισε να το προσθέσει στην ατζέντα της Συνόδου. Δεν ήταν όλες οι χώρες χαρούμενες γι’ αυτό, αλλά έπρεπε γιατί είναι θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Κομισιόν προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ο Τουσκ επιμένει ότι αν δεν ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις θα είναι λάθος. Το θέμα είναι πώς θα φτάσουμε σε ένα κοινό βήμα των 27 για το θέμα", σχολίασε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Tέλος σε σχέση με την αυριανή μέρα και τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι "η φινλανδική προεδρία θα παρουσιάσει τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι και οι οποίες είχαν συναντήσει εμπόδια. Οι διαφορές ακόμη υπάρχουν αλλά θα συζητήσουν το σύνολο του προϋπολογισμού, τις βασικές περιοχές πολιτικής (συνοχή, αγροτική πολιτική κλπ), καθώς και το ενδεχόμενο η χρηματοδότηση να εξαρτηθεί από κράτος Δικαίου στα κράτη μέλη. Το Δεκέμβριο θα γίνει μεγαλύτερη συζήτηση με προσπάθεια συμφωνίας".

ΚΥΠΕ