You are here

Επέκταση ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας λόγω lockdown

05/11/2020 12:34

Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των πιέσεων που προκαλεί η πανδημία στη βρετανική οικονομία αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Όπως ανακοινώθηκε, η βρετανική κεντρική τράπεζα θα ρίξει ακόμα 150 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία αγοράζοντας κρατικούς τίτλους, με το συνολικό ποσό που θα έχει διαθέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο να φτάνει πλέον τα 875 δισεκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν λόγω της έναρξης του δεύτερου lockdown στην Αγγλία από σήμερα, με πολλούς τομείς της οικονομίας να υποχρεώνονται ξανά να παγώσουν τη δραστηριότητά τους για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η τράπεζα σημειώνει επίσης ότι η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης αποσκοπεί και στην καλύτερη διαχείριση μιας αναμενόμενης «αρχικής περιόδου προσαρμογής» μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.

Παράλληλα η πρόσθετη ενίσχυση της οικονομίας αντανακλά και τις υποβαθμισμένες προγνώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για τη βρετανική οικονομία. Πλέον προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η προηγούμενη εκτίμηση ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ολοκληρωνόταν εντός του 2021.

Εντός της ημέρας, εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εν μέσω νέου lockdown. Βασικό μέτρο θα είναι η παράταση κατά έναν μήνα του προγράμματος στήριξης θέσεων εργασίας, με καταβολή από το κράτος του 80% του μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων που τελούν υπό αναστολή εργασίας.

ΚΥΠΕ