You are here

Επέκταση των εμβολιασμών κατά Covid σε περισσότερες ηλικίες στο Ην. Βασίλειο

18/01/2021 10:26

Προσκλήσεις σε πολίτες άνω των 70 ετών και σε εξαιρετικά ευπαθή άτομα να προσέλθουν για την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα αρχίσουν να στέλνονται από αυτή την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να κάνει λόγο για σημαντικό ορόσημο στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Έως και την Κυριακή 3.857.266 πολίτες είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Ο αριθμός περιλαμβάνει πάνω από τους μισούς κατοίκους άνω των 80 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής και φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε γηροκομεία.

Σε αυτές τις πρώτες κατηγορίες προτεραιότητας αντιστοιχεί το 88% των θανάτων από κορωνοϊό. Πιστεύεται ότι το σύνολο των 14 εκατομμυρίων πολιτών άνω των 70 θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ είπε πως η πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 θα έχει προσφερθεί σε όλους τους ενήλικες κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου έως το Σεπτέμβριο με βάση τα σημερινά δεδομένα, κάτι που επανέλαβε το πρωί της Δευτέρας ο Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι, συντονιστής του προγράμματος εμβολιασμών.

Ο κ. Ράαμπ συμπλήρωσε ότι ο Σεπτέμβριος είναι μεν ο στόχος, αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα το πρόγραμμα εμβολιασμού να ολοκληρωθεί ως προς την πρώτη δόση νωρίτερα. Η Sunday Telegraph ανέφερε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ρεαλιστικό το να προσφερθεί η πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες έως το τέλος Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι χορηγούνται 140 εμβόλια κάθε λεπτό.

Στο δίκτυο των κέντρων εμβολιασμού προστίθενται, εξάλλου, από σήμερα ακόμα δέκα μεγάλα κέντρα μαζικών εμβολιασμών σε εκθεσιακούς χώρους και γήπεδα σε διαφορά σημεία της Αγγλίας. Ήδη λειτουργούν επτά τέτοια μεγάλα κέντρα, πάνω από 250 νοσοκομεία, πάνω από χίλια τοπικά κέντρα υπό την εποπτεία συνοικιακών γενικών ιατρών, καθώς και ορισμένα φαρμακεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού συστήματος υγείας NHS σερ Σάιμον Στίβενς είπε επίσης ότι από αυτή την εβδομάδα κάποια νοσοκομεία θα είναι ανοιχτά δοκιμαστικά για χορήγηση εμβολίων όλο το 24ωρο επί δέκα ημέρες.

Ο σερ Σάιμον επισήμανε, ωστόσο, ότι παρά την πρόοδο στο πρόγραμμα εμβολιασμού το NHS δεν έχει υπάρξει ποτέ σε πιο ριψοκίνδυνη κατάσταση με 75% περισσότερους ασθενείς Covid να νοσηλεύονται σε σχέση με την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Απρίλιο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος, ένας ασθενής εισάγεται σε νοσοκομείο κάθε 30 δευτερόλεπτα. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 37.475 φορείς του κορωνοϊού.

Την Κυριακή καταγράφηκαν 38.598 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, που είναι ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός από την αρχή του έτους. Επιβεβαιώθηκαν επίσης 671 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό απολογισμό σε 89.261.

Ο κ. Ράαμπ είπε επίσης ότι είναι πιθανό υπό προϋποθέσεις η χώρα να βγει από το καθολικό lockdown στις αρχές της άνοιξης, σημειώνοντας όμως ότι αυστηροί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ με διαβαθμίσεις ανά περιοχή ανάλογα με την κατά τόπους επιδημιολογική κατάσταση.

Ο ίδιος απέφυγε εξάλλου να διαψεύσει δημοσίευμα των Sunday Times σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποχρεώνει όσους ταξιδεύουν προς το Ηνωμένο Βασίλειο να περνούν τη δεκαήμερη καραντίνα που προβλέπεται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

ΚΥΠΕ