You are here

Επέμεινε στο σχέδιο Τσέκερς η Μέι στο υπουργικό συμβούλιο

24/09/2018 21:19

«Υγιή συζήτηση» για την απόρριψη από την ΕΕ του σχεδίου Τσέκερς της πρωθυπουργού Μέι για την επόμενη μέρα του Brexit είχε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε επί ώρες το απόγευμα στην Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε ο Υπουργός Εξόδου από την ΕΕ Ντόμινικ Ράαμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τερέζα Μέι κατέστησε σαφές στους υπουργούς της ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να επιμείνει στις προτάσεις της, αναμένοντας συμβιβαστική κίνηση από την πλευρά της ΕΕ. «Δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική», επανέλαβε ο κ. Ράαμπ.

Πληροφορίες του συντηρητικού Τύπου της χώρας ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες πως ορισμένοι υπουργοί θα «απειλούσαν» την κα Μέι με παραίτηση σήμερα εφόσον δεν υιοθετούσε εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit.

Παρόλα αυτά, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Χάμοντ, υπέρμαχος του ηπιότερου δυνατού Brexit, είπε ότι το σχέδιο Τσέκερς παραμένει ζωντανό.

Το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε επίσης προτάσεις για το μεταναστευτικό σύστημα μετά από το Brexit, θέμα στο οποίο επίσης υπάρχουν ενδοκυβερνητικές διαφωνίες με άξονα το κατά πόσο πρέπει να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ.

Ο κ. Ράαμπ είπε σχετικά ότι έγινε μία «πραγματικά θετική συζήτηση» ώστε η μετανάστευση στο μέλλον να συνάδει με μία εξωστρεφή χώρα που θέλει να τονώσει την παραγωγικότητά της, αλλά και που ταυτόχρονα θέλει να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανάκτησης του ελέγχου των συνόρων.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News η Τερέζα Μέι απέρριψε τον ισχυρισμό ότι «ταπεινώθηκε» από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην πρόσφατη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ, όταν απορρίφθηκε η πρότασή της για το Brexit. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αντέτεινε ότι αυτό που ένιωσε ήταν πως οι Ευρωπαίοι δεν αποσαφήνισαν τις ενστάσεις τους επί του σχεδίου Τσέκερς.

«Ποτέ δεν έχω πει ότι θα ήταν μία εύκολη διαδικασία. Αυτές είναι σκληρές διαπραγματεύσεις και ξέρετε, όπως μπαίνουμε στα τελικά στενά αυτών των διαπραγματεύσεων, ασφαλώς με πολλούς τρόπους θα είναι ακόμα δυσκολότερα, επειδή είμαστε κοντά στο σημείο τερματισμού», είπε η κα Μέι.

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε τις τελευταίες «τεχνικές ειδοποιήσεις» με τις οποίες επισημαίνονται αλλαγές που θα συνέβαιναν σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Από τη νεότερη, τρίτη δόση αυτών των εγγράφων ξεχωρίζουν οι αναφορές σε πιθανά προβλήματα στις αεροπορικές και οδικές συνδέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα έχαναν το αυτόματο δικαίωμα πτήσης μεταξύ των εναέριων χώρων των δύο πλευρών.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες λεωφορείων και πούλμαν της Βρετανίας επίσης δεν θα μπορούσαν χωρίς συμφωνία να εκτελούν δρομολόγια στο οδικό δίκτυο των χωρών-μελών της ΕΕ.