You are here

Επιδεινώνει την ακρίβεια στη Βρετανία το Brexit

02/12/2022 13:39

Το Brexit πρόσθεσε πάνω από 200 λίρες στον λογαριασμό τροφίμων κάθε βρετανικού νοικοκυριού μέσα σε μια διετία, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικής Επίδοσης του London School of Economics, από το 2019 μέχρι και πέρυσι οι τιμές των τροφίμων για τους Βρετανούς καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 210 λίρες κατά μέσο όρο λόγω της εξόδου από την ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά οι Βρετανοί πλήρωσαν 5,8 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερα για τα τρόφιμα που αγόρασαν σε αυτό το διάστημα από όσο θα πλήρωναν αν παρέμεναν στην ΕΕ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων μάλιστα, τα ασθενέστερα νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των τροφίμων το Νοέμβριο αυξήθηκαν με ρυθμό 12,4%, σύμφωνα με τη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής, ενώ ο συνολικά ο πληθυσμός για τον Οκτώβριο ήταν στο 11,1%, δηλαδή σε υψηλό 41 ετών.

Η έρευνα από το LSE βασίστηκε στον υπολογισμό του πρόσθετου κόστους επί των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που προκαλούν οι νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες ως συνέπεια του Brexit.

Αν και δεν υπάρχουν δασμοί στην εισαγωγή τροφίμων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης, παρόλα αυτά κανονισμοί όπως περί υγειονομικών κριτηρίων στο νωπό κρέας έχουν αυξήσει τα κόστη για τους εισαγωγείς, οι οποίοι με τη σειρά τους αυξάνουν την τιμή πώλησης στα καταστήματα σε βάρος του καταναλωτή.

Όπως σημείωσε ο εκ των συντακτών της έκθεσης καθηγητής Ρίτσαρντ Ντέιβις, «φεύγοντας από την ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο αντάλλαξε μια βαθιά εμπορική σχέση με μόνο λίγες τροχοπέδες στο εμπόριο με μία νέα σχέση η οποία απαιτεί ένα ευρύ φάσμα ελέγχων, εγγράφων και βημάτων πριν τα προϊόντα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα».

Αυτά τα νέα εμπόδια στο εμπόδιο έχουν οδηγήσει σε μια αύξηση των τιμών των τροφίμων της τάξης του 6% από το 2019 έως το τέλος του 2021, σημειώνει η έκθεση.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά, που δαπανούν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, υπέστησαν αύξηση στο κόστος διαβίωσης κατά 52% μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα νοικοκυριά στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Σημειώνεται ότι το 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε σχεδόν το 50% των τροφίμων που κατανάλωσε από το εξωτερικό. Περίπου το 40% αυτών των εισαγωγών προήλθαν από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, χώρες της ΕΕ.

ΚΥΠΕ