You are here

Επιχείρηση πειθούς των Brexiteers, της ΕΕ και του DUP από τη Μέι

12/10/2018 15:06

Ένα ομαλό Brexit που θα προσφέρει απρόσκοπτο εμπόριο με την ΕΕ θα δώσει ώθηση στη χρηματοδότηση της βρετανικής οικονομίας, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, από το Μπαλί και το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ.
 
Ο κ. Χάμοντ, υπέρμαχος του «μαλακού» Brexit, εξήγησε ότι μία συμφωνία με την ΕΕ στα πρότυπα του σχεδίου Τσέκερς της πρωθυπουργού Μέι θα αποδέσμευε ένα μεγάλο ποσοστό από τα 15,4 δισεκατομμύρια λίρες που έχει αποταμιεύσει το υπουργείο του για την αντιμετώπιση των κραδασμών από ένα άτακτο Brexit.
 
Η δήλωση του κ. Χάμοντ εκλαμβάνεται ως μήνυμα προς τα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος που αντιδρούν στη νέα πρόταση που φέρεται έτοιμη να προωθήσει η κ. Μέι, δηλαδή την προσωρινή παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.
 
Οι αντιδράσεις έγκεινται κυρίως στο γεγονός ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διάρκεια αυτής της «προσωρινής» διευθέτησης δε θα ορίζεται με σαφήνεια στη Συμφωνία Αποχώρησης.
 
Με τον τρόπο αυτό η κ. Μέι θέλει να αποφύγει τη δημιουργία τελωνειακών συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
 
Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες διατεθειμένοι να αποδεχθούν αυτή την πρόταση, αν και μέχρι τώρα τόνιζαν ότι μόνο η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση.
 
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ωστόσο, η κ. Μέι φέρεται να αποδέχεται τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων σε ζωικά και ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα που διακινούνται μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Αυτό έχει εξοργίσει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) στους δέκα βουλευτές του οποίου βασίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι. Το DUP έχει απειλήσει πως θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό που κατατίθεται στις 29 Οκτωβρίου εφόσον γίνουν δεκτοί οποιοιδήποτε έλεγχοι στο εμπόριο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Υπό το φως αυτής της απειλής η κα Μέι ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις τον πιο στενό πυρήνα των υπουργών της το βράδυ της Πέμπτης.
 
Κρίσιμο για το τι θα συμβεί τελικά θεωρείται το πλήρες υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Τρίτης και η συνάντηση της κ. Μέι με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την επομένη.

ΚΥΠΕ