You are here

Επικρίσεις αλλά και μερική επικρότηση των προτεραιοτήτων της, έλαβε από τα κόμματα στο ΕΚ η von der Leyen

16/07/2019 14:10

Πολλές επικρίσεις αλλά και κάποιες αναφορές έγκρισης και επικρότησης των προτεραιοτήτων της όπως τις παρουσίασε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το πρωί, έλαβε η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν Ursula von der Leyen.

Η κ. von der Leyen χρειάζεται να εξασφαλίσει 374 ψήφους και μπορεί να υπολογίζει στις 182 ψήφους του ΕΛΚ όμως έχει ανάγκη να εξασφαλίσει πολλές ακόμη ψήφους από τα 153 μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και από τις 108 ψήφους της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις 1900 ώρα Κύπρου.
 
Τοποθετούμενος στην ολομέλεια ο Manfred Weber, επικεφαλής του ΕΛΚ στο ΕΚ είπε ότι έγνοια μας είναι να οικοδομήσουμε το μέλλον της Ευρώπης και ότι το σημαντικότερο είναι η ΕΕ να έχει υπεύθυνη στάση και την αρμοδιότητα και την ευχέρεια να αναλαμβάνει δράση.
 
Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια μας είπε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Iratxe Garcia Perez.  Tόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αυτός είναι ο λόγος που το κόμμα της υποστηρίζει τον κοινωνικό πυλώνα, τη στήριξη των νέων και των παιδιών και την εξάλειψη της φτώχειας.  Θέλουμε, πρόσθεσε, να δούμε ότι η Ευρώπη είναι τόσο απαιτητική στο κράτος δικαίου όσο ήταν κάτω από τον Επίτροπο Τίμερμανς και ότι θα έχουμε διαφάνεια στη διαδικασία του Spitzenkandidat.

Από το κόμμα Renew Europe ο Dacian Ciolos είπε ότι θα λάβει θετική ψήφο με ένα όμως και μοναδικό στόχο: Την ανανέωση της Ευρώπης. Όσο πιο ξεκάθαρες είναι οι δεσμεύσεις σας, τόσο πιο ευρεία θα είναι και η στήριξή μας, ανέφερε.
 
Από το κόμμα των Πρασίνων ο συμπρόεδρος Philippe Lamberts επέκρινε τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της υποψήφιας προέδρου για τα περιβαλλοντικά θέματα και την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι το περιβάλλον δεν είναι μόνο το κλίμα και ότι δεν έγινε καμία αναφορά στη βιοποικιλότητα, στην ΚΑΠ και στα θέματα των φυσικών πόρων.
 
Αποφασίσαμε να ταχθούμε κατά της υποψηφιότητάς σας είπε ο Martin Schirdewan του GUE/NGL. Την επέκρινε ότι δεν έχει το όραμα να ηγηθεί της Προεδρίας της Κομισιόν που να είναι βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μίλησε για νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν την ΕΕ στη φτώχεια και την ανισότητα.
 
Eκ μέρους του Identity and Democracy Group o Jorg Meuthen ανέφερε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας της κ. von Der Leyen, με την ίδια να του απαντά ότι χαίρεται που δεν θα έχει την ψήφο του.
 
Ο Raffaele Fitto των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ( ECR) ανέφερε ότι χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις επί των αναφορών της υποψήφιας Προέδρου και ότι σήμερα άκουσε άλλα πράγματα από αυτά που η ίδια είχε παρουσιάσει στο κόμμα του την περασμένη βδομάδα.
 
Ο Nigel Farrage στην τοποθέτησή του κατηγόρησε την υποψήφια πρόεδρο ότι ακολουθεί κομμουνιστική ατζέντα και είπε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε και χωρίς εσάς».

ΚΥΠΕ