You are here

Επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία εν μέσω εκδηλώσεων διαμαρτυρίας

12/07/2018 14:20

Στη Βρετανία θα βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προερχόμενος από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για συνομιλίες με την Τερέζα Μέι, ενώ θα γίνει δεκτός και από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ θα αποφύγει το κεντρικό Λονδίνο, όπου αυτό το διήμερο θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις πολιτικές του.

Το βράδυ θα παραστεί σε επίσημη δεξίωση προς τιμή του που παραθέτει η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με προσκεκλημένους περίπου 150 επιχειρηματίες, πολιτικούς και διπλωμάτες στο Blenheim Palace, χώρο που γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, στην κομητεία Όξφορντσιρ.

Στη συνέχεια θα διανυκτερεύσει με τη σύζυγό του στην οικία του Αμερικανού πρέσβη στο δυτικό Λονδίνο. Διαδηλωτές προγραμματίζουν να κάνουν θόρυβο όλη τη νύχτα ώστε να μην αφήσουν τον Πρόεδρο Τραμπ να κοιμηθεί, σε μία συμβολική διαμαρτυρία.

Το πρωί της Παρασκευής θα παρακολουθήσει μαζί με την Τερέζα Μέι στρατιωτική επίδειξη στη βάση του Σάντριγχαμ, έπειτα θα έχει συνομιλίες με την κα Μέι στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία του Τσέκερς και αργότερα θα συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Το βράδυ αναχωρεί για τη Σκωτία, σε θέρετρο γκολφ ιδιοκτησίας του, όπου θα περάσει το Σαββατοκύριακο, πριν από τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν στη Φινλανδία.

Οι διαδηλωτές θα συμμετάσχουν σε τουλάχιστον δύο μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο του Λονδίνου την Παρασκευή. Έχουν πάρει άδεια να πετάξουν ένα τεράστιο μπαλόνι που απεικονίζει τον Πρόεδρο Τραμπ ως μωρό με πάνες που γκρινιάζει πάνω από το κτιριακό συγκρότημα του κοινοβουλίου.

Η αστυνομική επιχείρηση για την προστασία του Αμερικανού Προέδρου είναι η μεγαλύτερη στη Βρετανία από τα επεισόδια του Λονδίνου τον Αύγουστο του 2011.

Πριν την άφιξή του στην Ευρώπη ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε αναταραχή λόγω του Brexit, σχολιάζοντας ότι επαφίεται στο λαό αν η κα Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός.

ΚΥΠΕ