You are here

Επιστημονικός σύμβουλος βρετανικής κυβέρνησης: Νωρίτερο lockdown θα είχε σώσει ζωές

22/05/2020 17:53

Το μέλος της επιτροπής επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής Κυβέρνησης, σερ Ίαν Μπόιντ,  σε δήλωσή του στο BBC, αναγνώρισε ότι πιθανώς η πιο έγκαιρη επιβολή ενός lockdown, δηλαδή περιορισμών στις μετακινήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να είχε αποσοβήσει θανάτους.

«Η λήψη δράσης πολύ νωρίς ήταν πραγματικά σημαντική και θα ήθελα πολύ να μας δω να λαμβάνουμε δράση μία εβδομάδα ή δύο εβδομάδες νωρίτερα και θα είχε κάνει αρκετά μεγάλη διαφορά στο πόσο απότομη θα ήταν η καμπύλη της λοίμωξης και επομένως στο ύψος των θανάτων. 

"Θα μπορούσε κανείς να υποδείξει με το δάχτυλο τους υπουργούς και τους πολιτικούς για το ότι δεν ήταν πρόθυμοι να ακούσουν τις επιστημονικές συμβουλές. Θα μπορούσε κανείς να υποδείξει με το δάχτυλο τους επιστήμονες για το ότι δεν ήταν αρκετά σαφείς. Αλλά στο τέλος της ημέρας όλα αυτά αλληλεπιδρούν με την κοινή γνώμη", ανέφερε.

"Και νομίζω ότι κάποιοι πολιτικοί θα ήθελαν να έχουν αντιδράσει νωρίτερα, αλλά κατά την πολιτική τους γνώμη αυτό πιθανότατα δεν ήταν εφικτό, διότι ο κόσμος δε θα είχε ίσως αντιδράσει κατά τον τρόπο που αντέδρασε τελικά», είπε ο σερ Ίαν Μπόιντ στο πολιτικό podcast του BBC Coronavirus Newscast.