You are here

Επιστολή για ταχύτερη έγκριση των εμβολίων από την ΕΕ συνυπογράφουν Μητσοτάκης, Κουρτς και Φρεντέρικσεν

18/01/2021 12:55

Κοινή επιστολή με την οποία ζητούν από την ΕΕ την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών, συνυπογράφουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κουρτς και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

Σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας, η Πρωθυπουργός της Δανίας, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα».

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ΄ όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

ΚΥΠΕ