You are here

Επιστρέφουν οι πιέσεις στην Ευρώπη

12/11/2003 12:51
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου απώλεσαν τα πρωινά τους κέρδη και πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά την ανάκαμψη του ευρώ και ελλείψει νέων επιχειρηματικών και μακροοικονομικών ειδήσεων.

Η νευρικότητα πέρασε και στο Λονδίνο παρά τις ενθαρρυντικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας που αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό στη Βρετανία.

Από τις σημερινές συνεδριάσεις στην Ευρώπη, πάντως δεν λείπουν οι θετικοί πρωταγωνιστές: ανοδικά κινείται η μετοχή της υπ' αριθμόν τρία ευρωπαϊκής χαλυβουργίας Corus και αυτή της κορυφαίας παγκοσμίως εταιρίας συσκευών κινητής τηλεφωνίας Nokia ενώ απώλειες καταγράφει η μετοχή της Commerzbank καθώς η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε σχέδιο ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης της.

H Corus Group Plc. ανακοίνωσε πώληση μετοχών αξίας 307 εκατ. στερλινών για να καλύψει τις δαπάνες για το κλείσιμο μονάδων της και τη μείωση θέσεων εργασίας, καθώς επιζητά να θέσει τέρμα σε ζημιογόνα τετραετία. Η τιμή της μετοχής του βρετανικού ομίλου εκτινάχθηκε κατά 22% πριν υποχωρήσει στη συνέχεια.

Μικρή ώθηση δέχθηκε η τιμή της μετοχής της Nokia μετά τη σύσταση αναλυτών της Smith Barney στους επενδυτές να αυξήσουν τις εκεί θέσεις τους ενώ αναθεώρησαν επί τα βελτίω την πρόβλεψή τους την τιμή-στόχο για τη μετοχή της φιλανδικής εταιρίας.

Στον αντίποδα, απώλειες 4,4% σημείωσε η τιμή της μετοχής της Commerzbank, καθώς η υπ' αριθμόν τρία γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες στο τρίτο τρίμηνο ύψους 2,3 δισ. ευρώ μετά από ισόποσες δαπάνες που ανέλαβε για τη διαγραφή της αξίας επενδύσεών της. Η Commerzbank σχεδιάζει την πώληση 53,3 εκατ. μετοχών της και προέβλεψε ζημίες ύψους 2 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2003.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγματεύονται, τέλος, οι επενδυτές τη μετοχή της Lufthansa. Ο γερμανικός αερομεταφορέας αιφνιδίασε τις αγορές ανακοινώνοντας ζημίες στο τρίτο τρίμηνο ενώ και τα λειτουργικά κέρδη της ήσαν κατώτερα των σχετικών προσδοκιών.