You are here

Επιτάχυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ ζητά ο Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς

29/09/2020 06:35

Η αναγκαία επιτάχυνση των εργασιών προετοιμασίας για την 1η Ιανουαρίου και η ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης, έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ), ήταν το βασικό μήνυμα της ΕΕ κατά την τρίτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής (ΕΕ- ΗΒ) για την εφαρμογή ΣΑ. Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Μικτή Επιτροπή, Μάρος Σεφτσοβιτς, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι "πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου σε λιγότερες από εκατό ημέρες".

Όπως ανέφερε ο Μάρος Σέφτσοβιτς, η Μικτή Επιτροπή συζήτησε επίσης "τις Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων στην Κύπρο και το Γιβραλτάρ, τις τρέχουσες εργασίες υλοποίησης του χρηματοοικονομικού διακανονισμού σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και τις υπόλοιπες αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου", τονίζοντας ότι "είναι σημαντικό να επιταχυνθεί το προπαρασκευαστικό έργο αυτών των αποφάσεων".

Αναλυτικά, όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα βάσει της συμφωνίας αποχώρησης περίπου 4,5 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ και υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου" ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα τα κράτη μέλη βρίσκονται σε καλό δρόμο να αναπτύξουν πλήρως τα συστήματα διαμονής τους και να εντάξουν εγκαίρως όλους τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου", ανέφερε.

"Προς τούτο, ορισμένα κράτη μέλη έχουν εισαγάγει - λόγω της πανδημίας - μια πιο ευέλικτη προσέγγιση. Ειδικότερα, παράταση της περιόδου χάριτος μετά τον Ιούνιο του 2021 στα κράτη μέλη με συστατικό σύστημα ή παράταση ισχύος των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται βάσει της κοινοτικής οδηγίας για την ελεύθερη κυκλοφορία", σημείωσε ο Μάρος Σέφτσοβιτς.

"Όσον αφορά την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναγνωρίζω τις προσπάθειες εγγραφής όλων των πολιτών της ΕΕ, έχω εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία μας για το καθεστώς διακανονισμού του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χορήγηση νέου καθεστώτος κατοίκου.Στην πράξη, διακρίνει μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών πολιτών της ΕΕ με το ίδιο καθεστώς διαμονής - ως τέτοιο, υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου, επηρεάζοντας επίσης τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο κατηγορίες δικαιούχων της Συμφωνίας Απόσυρσης", ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος.

Σε σχέση με το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία, "το παράθυρο ευκαιρίας για την εφαρμογή των επιχειρησιακών μέτρων που απαιτούνται για τη λειτουργία του κλείνει γρήγορα", προειδοποίησε.

"Ως εκ τούτου, επανέλαβα την επείγουσα ανάγκη για το Ηνωμένο Βασίλειο να επιταχύνει τις εργασίες του για όλες τις πτυχές του πρωτοκόλλου και ιδίως όσον αφορά τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, τελωνειακά συστήματα πληροφορικής και την εγγραφή εμπόρων της Βόρειας Ιρλανδίας για σκοπούς φόρου προστιθέμενης αξίας" σημείωσε.

"Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το ΗΒ ασχολείται τώρα με ορισμένες από τις αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους για την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Ωστόσο, παραμένουν πολλά δύσκολα ζητήματα και οι θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου απέχουν πολύ από αυτό που μπορεί να αποδεχθεί η ΕΕ. Επανέλαβα το αίτημα της ΕΕ να αποσύρει τα αμφιλεγόμενα μέρη του σχεδίου νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υποστηρίζουμε ότι το νομοσχέδιο, εάν εγκριθεί στην τρέχουσα μορφή του, θα αποτελούσε εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του Πρωτοκόλλου, ως ουσιαστικό μέρος της Συμφωνίας Απόσυρσης, και του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο κ. Σέφτσοβιτς.

"Η Συμφωνία Απόσυρσης πρέπει να εφαρμοστεί, όχι να τύχει νέας διαπραγμάτευσης - πόσο μάλλον να αλλάξει, να αγνοηθεί ή να εφαρμοστεί μονομερώς", είπε.

"Δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά ότι το Πρωτόκολλο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προστατεύσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) και τα επιτεύγματα της ειρηνευτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας. Αναγνωρίζει τις μοναδικές συνθήκες της Βόρειας Ιρλανδίας, επιτρέποντας τη συνέχιση της ανάπτυξης και της ευημερίας. Είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε σκληρά με το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτά τα θέματα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ζήτησα η επόμενη συνεδρίαση της αντίστοιχης ειδικευμένης επιτροπής να πραγματοποιηθεί το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου", ανέφερε.

"Συνολικά, η σημερινή συνεδρίαση της μικτής επιτροπής έδειξε την επείγουσα ανάγκη να εργαστούμε με υψηλότερες ταχύτητες και, επομένως, η επόμενη μεικτή επιτροπή έως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να αποτιμήσει τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τις ειδικευμένες επιτροπές", κατέληξε.

ΚΥΠΕ