You are here

Επιτέλους ανάκαμψη σε Γαλλία - Γερμανία

13/08/2004 10:50
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης στέλνουν οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2004 στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, της Γαλλίας και της Γερμανίας

Η οικονομία της Γαλλίας «έτρεξε» το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμούς 0,8%, εκπλήσσοντας ευχάριτα τους αναλυτές που προέβλεπαν ποσοστό 0,6%. Επρόκειτο για τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων χρόνων που καταστούν τη Γαλλία πρωταθλήτρια της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Σε ετήσια βάση, μάλιστα, ο ρυθμός ανάπτυξης (3,2%) ξεπέρασε ακόμα και τον αντίστοιχο των ΗΠΑ! (3%). Καλά ήταν τα νέα και από τη Γερμανία, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους με ρυθμούς 0,5%, τους υψηλότερους της τριετίας, διαμορφώνοντας τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε 2%.

Ευρωζώνη >> Τα στοιχεία αυτά προοιωνίζονται ενδεχομένως θετικό αιφνιδιασμό και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου (δημοσιεύονται σήμερα από την Εurostat) που ίσως αποδειχθούν υψηλότεροι από το 0,6% που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες των «11», είναι σαφές ότι η ανάπτυξη έχει δύο πρόσωπα, καθώς στη Γαλλία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην καταναλωτική ζήτηση και την επενδυτική δραστηριότητα, ενώ στη Γερμανία κινητήριος δύναμη παραμένουν οι εξαγωγές. Για τον λόγο αυτό, οι αναλυτές κάνουν λόγο για περισσότερο ποιοτική ανάπτυξη στη Γαλλία, στο μέτρο που είναι ενδογενής. Εκφράζονται δε ελπίδες ότι εάν οι ρυθμοί δεν επιβραδυνθούν, οι θετικές επιπτώσεις θα διαχυθούν και στην αγορά εργασίας, μειώνοντας την ανεργία που βρίσκεται σήμερα στο 9,9%.

Αντίθετα, στη γειτονική Γερμανία, το βάρος της ανάπτυξης σηκώνουν -σχεδόν αποκλειστικά- οι εξαγωγές: Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Κλέμεντ που σημείωσε ότι η ανάκαμψη δεν έχει «περάσει» επαρκώς στην εγχώρια οικονομία.

Έτσι, οι Γερμανοί οικονομικοί παράγοντες είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη... μακρινή Κίνα και -κυρίως- στις ΗΠΑ, όπου η οικονομία «κατέβασε ταχύτητα» το δεύτερο τρίμηνο του έτους και οι απόψεις διίστανται για το αν η επιβράδυνση είναι προσωρινή (όπως φαίνεται να πιστεύει η Fed) ή θα έχει μονιμότερο χαρακτήρα, όπως φοβούνται αρκετοί οικονομικοί αναλυτές...

Οι ΗΠΑ >> Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ πάντως, δεν βοηθούν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων: Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των αποθεμάτων των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Ιούνιο (0,9% έναντι πρόβλεψης 0,5%) και η μικρότερη του προβλεπόμενου αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο (0,7% ενώ η Wall Street έκανε λόγο για 1,1%) είναι «βούτυρο στο ψωμί» των ανήσυχων.

Στον αντίποδα, επιχειρήματα στους αισιόδοξους δίνουν η μείωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας (ενώ αναμενόταν αύξηση) και η αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις Ιουνίου που τελικά μειώθηκαν μόνο 0,5% έναντι αρχικής εκτίμησης για πολύ μεγαλύτερη «βουτιά» 1,1%.

Η Ολλανδία

Κόντρα στον γαλλογερμανικό «άξονα» κινήθηκε το ΑΕΠ της Ολλανδίας που συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2004 κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,6% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.