You are here

Επίτροπος Mijatović: Να κλείσει το στρατόπεδο προσφύγων Vučjak στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη

06/12/2019 14:46

Ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψη της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντάντζα Μιγιατόβιτς, απεύθυνε δημόσια έκκληση προς την κυβέρνηση της χώρας, να κλείσει αμέσως το στρατόπεδο Vučjak και να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της μεταχείρισης των μεταναστών.

«Οι συνθήκες διαβίωσης, εκατοντάδων ανθρώπων στο αυτοσχέδιο στρατόπεδο του Vučjak είναι επαίσχυντες και αυτό το στρατόπεδο δεν έπρεπε ποτέ να είχε ανοιχτεί, είναι πλέον επείγον να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι του και να τους προσφερθεί αξιοπρεπής στέγαση», ανέφερε.

Περιγράφοντας τα όσα διαπίστωσε κατά την επίσκεψη της στη Βοζνία- Ερζεγοβίνη, η Επίτροπος αποκάλυψε ότι «οι συνθήκες διαβίωσης στο Vučjak ήταν ήδη τρομερές πριν από το κρύο και έχουν γίνει ακόμα πιο απάνθρωπες τώρα που οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το μηδέν».

Ανθρώπινα όντα, είπε, «συμπεριλαμβανομένων πολλών ανήλικων, συγκεντρώνονται στη λάσπη, σε έναν πρώην χώρο υγειονομικής ταφής, δίπλα σε περιοχές εξόρυξης. Δεν έχουν τρεχούμενο νερό και οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές. Πολλοί άνθρωποι δεν διαθέτουν ρούχα και υποδήματα».

Σύμφωνα με την ίδια «είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο να κρατάμε τους ανθρώπους σε τέτοιες συνθήκες».

Γενικότερα η Επίτροπος εξέφρασε και την ανησυχία της , για την κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στο Bihać και αλλού στη χώρα.

ΚΥΠΕ