You are here

Επιβολή των πιο αυστηρών περιορισμών κατά του κορωνοϊού και στο Μάντσεστερ

20/10/2020 20:12

Την υπαγωγή της περιοχής του ευρύτερου Μάντσεστερ στα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού της τρίτης βαθμίδας «πολύ υψηλού» συναγερμού, ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Τα μέτρα θα ισχύουν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και επιβάλλονται μονομερώς από την κυβέρνηση, καθώς δεν επήλθε συμφωνία με τις τοπικές δημοτικές αρχές.

Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει το κλείσιμο των παμπ και των μπαρ, την απαγόρευση συναντήσεων ατόμων που δεν συγκατοικούν σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο, το κλείσιμο στεγασμένων χωρών αναψυχής όπως παιδότοποι και καζίνο, καθώς και αυστηρή σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.

Νωρίτερα ο δήμαρχος του ευρύτερου Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ, πλαισιωμένος από τους επικεφαλής των τοπικών δημοτικών συμβουλίων, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για «αποχώρηση» από τις συνομιλίες.

Όπως είπε, οι τοπικοί άρχοντες θεωρούν ότι η περιοχή του Μάντσεστερ χρειάζεται 90 εκ. λίρες προς στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα πληγούν από τους περιορισμούς και ότι ο ίδιος ήταν διατεθειμένος να δεχθεί κατ’ ελάχιστο 65 εκ. λίρες. Σημείωσε ότι «σε καμία στιγμή» την διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση δεν προσέφερε αρκετά.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, αντέτεινε ότι με το πρόγραμμα στήριξης στήριξης θέσεων εργασίας που θα ισχύσει από τον ερχόμενο μήνα και τα διαθέσιμα επιδόματα οι πολίτες του Μάντσεστερ που επηρεάζονται θα λαμβάνουν έως και το 80% του μισθού τους αν δεν είναι δυνατόν να εργάζονται κανονικά.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προσφέρει στους τοπικούς δήμους πρόσθετο κονδύλι 22 εκ. λιρών για τη διασφάλιση εφαρμογής των μέτρων.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Μπέρναμ είπε ότι διήρκεσαν δέκα ημέρες αλλά δεν στάθηκε δυνατό να επέλθει συμφωνία, κάτι για το οποίο λυπάται.

Στην τρίτη βαθμίδα υπάγονται ήδη η περιοχή του ευρύτερου Λίβερπουλ και η κομητεία Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία.

Ο κ. Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή στην τρίτη βαθμίδα του νοτίου και δυτικού Γιόρκσιρ, του Νότιγχαμσιρ και περιοχών της βορειοανατολικής Αγγλίας, στο Τίσαϊντ.

Ο αναπληρωτής Αρχίατρος για την Αγγλία Τζόναθαν Βαν Ταμ, που συνόδευε τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ταχεία αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή του Μάντσεστερ σε όλες τις ηλικίες.

Ο ιατρικός διευθυντής της Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας NHS για την Αγγλία Στίβεν Πόουις επισήμανε ότι ήδη στο ευρύτερο Μάντσεστερ νοσηλεύονται περισσότεροι φορείς της Covid από ό,τι στη νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Αγγλία μαζί και ότι αν δε ληφθούν μέτρα, σε δύο εβδομάδες η περιοχή θα φτάσει τον αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών που υπήρχαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας την άνοιξη.