You are here

Επτά μέρες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία

05/12/2022 13:12

Το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Βουλγαρίας, το κεντροδεξιό GERB, εξασφάλισε σήμερα περιθώριο επτά ημερών για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να ηγηθεί της χώρας, βγάζοντάς την από το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο εν μέσω υψηλού ενεργειακού κόστους και επικείμενης οικονομικής επιβράδυνσης.

Δύο μήνες αφού κέρδισε στις πρόωρες εκλογές που έγιναν στη χώρα στις 2 Οκτωβρίου με ποσοστό 25,3%, το GERB εξασφάλισε μια ακόμα εβδομάδα από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, προκειμένου να μπορέσει να σχηματίσει ένα υπουργικό συμβούλιο σε ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία και να αποφευχθεί η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η πολιτική κρίση βαρύνει τις προοπτικές της Βουλγαρίας να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν φέτος και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ευρώ το 2024.

Το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ πρότεινε τον 51 ετών νευροχειρουργό Νικολάι Γκαμπρόφσκι ως εντολοδόχο πρωθυπουργό.

«Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να προτείνω μια κυβέρνηση που είναι μακριά από πολιτικές συζητήσεις και αντιπαράθεση και πιο κοντά σε εξειδικευμένη και επαγγελματική (προσέγγιση)», δήλωσε ο Γκαμπρόφσκι στον Ράντεφ.

Πολιτικοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την επιτυχία του GERB, που έχει 67 βουλευτές μεταξύ των 240 μελών του Κοινοβουλίου. Υποστηρίζουν, ότι παραμένει πιθανή μία ακόμα εκλογική μάχη τον Μάρτιο.

Χθες Κυριακή, ο Μπορίσοφ έκανε έκκληση στους αντιπάλους του προκειμένου να συμφωνήσουν επί των βασικών προτεραιοτήτων και να προωθήσουν τη βαθύτερη ενοποίηση της Βουλγαρίας με την ΕΕ.

Η πολιτική αναταραχή καθυστερεί μεταρρυθμίσεις που κρίνονται απαραίτητες για την πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς, την κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2023 και την αξιοποίηση δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια ανάκαμψης.

Οι βασικοί αντίπαλοι του GERB, τα κόμματα που τάσσονται κατά της διαφθοράς Συνεχίζουμε την Αλλαγή και Δημοκρατική Βουλγαρία, έχουν αποκλείσει τη στήριξη ενός υπουργικού συμβουλίου υπό το GERB, κατηγορώντας τον Μπορίσοφ ότι επέτρεψε να επιδεινωθεί η διαφορά κατά την δεκαετή διακυβέρνησή του που τελείωσε το 2021.

Εάν οι προσπάθειες του GERB δεν καρποφορήσουν, τότε πρέπει να γίνουν δύο ακόμα απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης από τα άλλα δύο κόμματα. Εάν ούτε εκείνα το καταφέρουν, τότε ο πρόεδρος θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών.