You are here

Ερντογάν: Θα συνεχίσουν την πολιτική για ανεξάρτητη Τουρκία οικονομικά και ενεργειακά

11/08/2020 12:24

Όσοι εμπιστεύονται δυνάμεις που έχουν καταρρεύσει λόγω πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που έχουν σχέση με την πανδημία, είναι καταδικασμένοι να απογοητευτούν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι δεν θα συγκατατεθεί σε ενέργειες που εγκλωβίζουν τα παράλια της Τουρκίας.
 
Τα τουρκικά ΜΜΕ, που κάνουν αναφορά στις δηλώσεις Ερντογάν χθες βράδυ μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ως προειδοποίηση του Τούρκου Προέδρου προς την Ελλάδα που "πολιτεύεται επιθετικά" εμπιστευόμενη τις ΠΑ και την ΕΕ, προσθέτουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ετοιμότητα όπως πάντα, για μια λύση που θα βασίζεται στην αρχή του δικαίου στην Μεσόγειο. «Σε αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε ως Τουρκία να εφαρμόζουμε βασιζόμενοι στη λογική, τα δικά μας σχέδια επί του εδάφους και στη διπλωματία».
 
Ο κ. Ερντογάν ανάφερε ότι μετά από παράκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου είχε σταματήσει για ένα διάστημα, σε ένδειξη καλής θέλησης, τις σεισμογραφικές έρευνες. Ωστόσο, είπε, η Ελλάδα προχώρησε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει νομικό έρεισμα. Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν προσβλέπει στα εδάφη, τη θάλασσα ή τα νόμιμα δικαιώματα κανενός. «Το μόνο μας αίτημα είναι να μας προσεγγίζουν με την ίδια αντίληψη. Σίγουρα δεν θα συγκατατεθούμε σε ενέργειες που εγκλωβίζουν τα παράλιά μας, μιας χώρας όπως την Τουρκία με 780 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ εμβαδόν, από νησιά μερικών μόνο χλμ. Καμία χώρα στον κόσμο δεν υπέκυψε σε ένα τέτοιο αστείο και αβάσιμο αίτημα».
 
Εμείς λέμε, συνέχισε, ο Τούρκος Πρόεδρος, «ελάτε, όλες οι χώρες της Μεσογείου, να βρούμε μια φόρμουλα που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από όλους, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων. Εμείς είμαστε πάντοτε έτοιμοι για μια λύση μέσω διαλόγου και στη βάση του δικαίου που θα αφορά τις διαφωνίες».
 
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το Ορούτς Ρέις σήκωσε άγκυρα προχθές στις 8 το βράδυ από τα ανοικτά της Αντάλειας και από χθες στα 8 το πρωί έπιασε δουλειά. Όπως στην οικονομία, έτσι και στην ενέργεια, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για μια ανεξάρτητη Τουρκία. Η δύναμη της οικονομίας της Τουρκίας, ανάφερε, από 17η χώρα παγκοσμίως το 2002, είναι τώρα 13η και το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί στη μεσαία τάξη.

ΚΥΠΕ