You are here

Ερσόι: Ούτε με λέιζερ, ούτε με φως θα καλυφθούν οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία

14/07/2020 15:05

Ούτε με λέιζερ, ούτε με φως θα καλυφθούν οι αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τον σχεδιασμό. Νωρίτερα η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέφερε ότι οι αγιογραφίες πρέπει να καλυφθούν είτε με κουρτίνες είτε με σκίαση κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Σε δηλώσεις του από την Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  ανέφερε ότι “στην ημερήσια διάταξη του Υπουργείου μας δεν υπήρξε ποτέ εργασία για λέιζερ ή φως. Κινούμαστε με βάση τις απόψεις της ομάδας στην οποία βρίσκεται και ο Πρόεδρος της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Τουρκία, Οτζάλ Ογούζ. Δεν αγνοούμε την ΟΥΝΕΣΚΟ σε αυτή τη διαδικασία. Ακούμε τις απόψεις όλων των ειδικών”. Σε ερώτηση εάν οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με κουρτίνες, ο Τούρκος Υπουργός είπε “περιμένετε 24 ώρες. Αλλά αυτό είναι το σίγουρο, δεν θα υπάρξει ούτε λέιζερ ούτε φως, αυτό είναι ξεκάθαρο”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι πολύ ευαίσθητη για την προστασία του μνημείου. “Και μάλιστα για την συντήρηση στο εξωτερικό και εσωτερικό του μνημείου οι εργασίες θα επιταχυνθούν. Από δω και πέρα θα διαθέσουμε μεγαλύτερο κονδύλι στον προϋπολογισμό”, ανέφερε.

Νωρίτερα η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι “οι εικόνες που βρίσκονται στην Αγία Σοφία δεν αποτελούν εμπόδιο για την προσευχή. Ωστόσο κατά την διάρκεια της προσευχής για να επιτρέψουν στους Μουσουλμάνους να κάνουν τις προσευχές τους με σεβασμό πρέπει με κατάλληλες μεθόδους είτε να τοποθετηθούν κουρτίνες είτε να σκιαστούν”.

ΚΥΠΕ