You are here

Εσωκομματική κριτική κατά Μπόρις Τζόνσον

24/05/2022 13:26

Δημόσια κριτική κατά του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το "partygate" διατυπώνουν εκ νέου Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του, μετά από τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών το βράδυ της Δευτέρας που τον δείχνουν σε πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Οι φωτογραφίες που αποκάλυψε το ITV δείχνουν τον κ. Τζόνσον να υψώνει ένα ποτήρι με ποτό, στο ίδιο δωμάτιο με εργαζόμενους στο πρωθυπουργικό γραφείο, κατά το αποχαιρετιστήριο πάρτι για τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Νούμερου 10, Λι Κέιν.

Η συνάθροιση έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2020, ενώ ίσχυε το δεύτερο lockdown λόγω πανδημίας. Ο κ. Τζόνσον είχε ερωτηθεί προ μηνών στη Βουλή των Κοινοτήτων αν είχε γίνει πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα και είχε απαντήσει αρνητικά.

Ο επί σχεδόν 40 χρόνια Βουλευτής των Τόρις σερ Ρότζερ Γκέιλ, ο οποίος δεν έχει κρύψει ότι έχει υποβάλει επιστολή δυσπιστίας κατά του Πρωθυπουργού στο αρμόδιο κομματικό όργανο, δήλωσε το πρωί ότι οι φωτογραφίες αποδεικνύουν πως η απάντηση του κ. Τζόνσον στη Βουλή δεν ήταν ειλικρινής.

«Έχει μια εκκεντρική σχέση με την αλήθεια», σχολίασε για τον Βρετανό ηγέτη ο σερ Ρότζερ, τονίζοντας ότι η παραπλάνηση του κοινοβουλίου «είναι ζήτημα παραίτησης».

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή ασυλίας έρευνα κατά πόσο ο Πρωθυπουργός παραπλάνησε εσκεμμένα το κοινοβούλιο αναφορικά με το "partygate".

Αντιδρώντας στην υπερασπιστική δήλωση του Υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς ότι η συνάθροιση δεν ήταν ένα οργανωμένο πάρτι, αλλά μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση η οποία πάντως δε θα έπρεπε να είχε συμβεί, ο σερ Ρότζερ σχολίασε πως «αν μοιάζει με πάρτι, αν μυρίζει σαν πάρτι και αν ακούγεται σαν πάρτι, τότε μάλλον είναι πάρτι».

Ο κ. Σαπς είπε πως ο Πρωθυπουργός κατέβηκε για λίγο στην αίθουσα της συνάθροισης στο τέλος μιας ημέρας πριν συνεχίσει την εργασία του στο διαμέρισμά του, για να υψώσει ένα ποτήρι προς τιμή ενός συνεργάτη που αποχωρούσε από τα καθήκοντά του. «Συμμετείχε σε κάποιο πάρτι; Όχι, σαφώς όχι», πρόσθεσε.

Ο  Συντηρητικός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Τομ Τάγκεντχατ δήλωσε ότι οι φωτογραφίες «δε δείχνουν το επίπεδο σοβαρότητας που χρειαζόμαστε πραγματικά στην κυβέρνηση».

Ο Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Πίτερ Άλντους είπε πως οι λόγοι για τους οποίος επίσης είχε υποβάλει επιστολή δυσπιστίας εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ ο Ντέιβιντ Σίμοντς εκτίμησε ότι θα είναι «δύσκολο» για τον Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει τις φωτογραφίες. Ο δε ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία Ντάγκλας Ρος δήλωσε ότι «στους περισσότερους αυτές οι εικόνες μοιάζουν αδικαιολόγητες και λάθος».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ερεύνησε τη συνάθροιση αυτή, καθώς και ακόμα μία την ίδια ημέρα, αλλά ενώ επέβαλε πρόστιμα σε κάποιους από τους παριστάμενους έκρινε ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού δεν ήταν κάτι μεμπτό.

Η αποκάλυψη των φωτογραφιών, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Λονδίνου Σαντίκ Καν, στον οποίο είναι υπόλογη η διοίκηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό, όταν μιλάμε για εμπιστοσύνη, όταν μιλάμε για αστυνόμευση με συναίνεση, όταν μιλάμε για την ακεραιότητα μιας έρευνας, η αστυνομία να εξηγήσει γιατί κατέληξε στα πορίσματα που κατέληξε», δήλωσε ο κ. Καν στο ραδιόφωνο του BBC.

Η πίεση επί του Πρωθυπουργού αυξάνεται εκ νέου ενώ επίκειται η δημοσιοποίηση της πλήρους έκθεσης της κρατικής αξιωματούχου Σου Γκρέι κατόπιν της δικής της μεγάλης έρευνας για το "partygate". Δημοσιεύματα έχουν αναφέρει πως η κ. Γκρέι δε φείδεται κριτικής κατά του κ. Τζόνσον. Η έκθεση αναμένεται ενδεχομένως και την Τετάρτη.

Πρόσθετη κριτική κατά του Πρωθυπουργού προκαλεί και το δημοσίευμα των Times που επικαλείται δύο πηγές οι οποίες υποστηρίζουν πως κατά την αποκαλυφθείσα μυστική συνάντησή του με την κ. Γκρέι προ ημερών, ο Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι ίσως η έμπειρη κρατική αξιωματούχος θα έπρεπε να μη δημοσιοποιήσει την έκθεσή της.

«Τη ρώτησε, έχει πολύ νόημα να το κάνεις τώρα που όλα έχουν αποκαλυφθεί; Υπονοούσε ότι δε χρειάζεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση», ανέφερε η μία πηγή των Times.