You are here

Έτοιμη η Κομισιόν να αξιοποιήσει το Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης

14/09/2021 19:45

Την ετοιμότητα της Κομισιόν να κινητοποιήσει το Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις περιοχές που πλήγηκαν από φυσικές καταστροφές φέτος το καλοκαίρι, εξέφρασε η Επίτροπος για θέματα Συνοχής Ελίζα Φερέιρα μιλώντας την Τρίτη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Όπως σημείωσε η κ. Φερέιρα, η Κύπρος έχει έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια του Ταμείου, και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και άλλες χώρες, καθώς χρειάζονται 12 εβδομάδες για τον απολογισμό των ζημιών.

Η Επίτροπος επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια ο αριθμός και η κλίμακα των καταστροφών έχει ως αποτέλεσμα να ζητείται συχνά βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης.
 
«Αυτό έχει περιορίσει τους πόρους μας. Η Κομισιόν, το Συμβούλιο το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσει το Ταμείο Αλληλεγγύης να συνεχίσει να βοηθά αυτούς που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές», σημείωσε.
 
Η κ. Φερέιρα υπενθύμισε πως «η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, πιο ισχυρά και πιο συχνά και έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους Ευρωπαίους πολίτες». Εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και τις περιουσίες τους φέτος το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.
 
Η Επίτροπος έφερε ως παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης από την ΕΕ τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, μέσω του οποίου κινητοποιήθηκε βοήθεια προς όλες τις πληγείσες περιοχές, μεταξύ άλλων σε Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα.
 
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η κ. Φερέιρα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού κινητοποιήθηκε βοήθεια από 11 κράτη μέλη, με εναέρια μέσα, οχήματα και εκατοντάδες πυροσβέστες.