You are here

ETUC: Άμεση αποσύνδεση από το ρωσικό ΦΑ

19/08/2022 07:30

Την άμεση αποσύνδεση από τη Ρωσία και το φυσικό της αέριο και την εφαρμογή της πράσινης ευρωπαϊκής συμφωνίας ζητά η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από την εκτελεστική επιτροπή στις 22 – 23 Ιουνίου 2022.

Όπως αναφέρει η συνομοσπονδία, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε λόγω της ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία, επηρεάζει επώδυνα τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους.

Οι υψηλές τιμές σε καύσιμα και ηλεκτρισμό έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη πολλών ευρωπαίων πολιτών, ενώ η ενεργειακή φτώχεια έχει αυξηθεί. Ο ενεργειακός πληθωρισμός βάζει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα πολλών εταιρειών και απειλεί χιλιάδες εργαζομένους.

Η ρωσική εισβολή έχει στείλει στο ζενίθ τις εντάσεις στις αγορές εμπορευμάτων και ηλεκτρικής αγοράς, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τη εξάρτηση της Ευρώπης στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η συνομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως η ΕΕ πρέπει άμεσα να μειώσει την εξάρτηση της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και συνάμα να δρομολογήσει την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και τους στόχους τους.

Συγκεκριμένα, η συνομοσπονδία ζητά τη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών ενεργειακών εργαλείων, την βεβαιότητα των ενεργειακών αποθεμάτων και την εφαρμογή μιας πιο συντονισμένης αγοραστικής πολιτικής. Δηλαδή, όπως προσθέτει το ψήφισμα, η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας βάζοντας βάσεις σε ένα ισχυρό μεταβατικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα αφορά την ενεργειακή απόδοση, τα ενεργειακά αποθέματα, την κυκλική οικονομία αλλά και τις ΑΠΕ.

Τα μέτρα για την κλιματική κρίση είναι κομμάτι της λύσης για τα προβλήματα στην ενέργεια, όπως τα αποθέματα, η αγορά, η μείωση των διακυμάνσεων των τιμών στην ενέργεια και η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.

Παράλληλα το ψήφισμα της ETUC τονίζει πως θα πρέπει να επιταχυνθούν τα πολιτικά μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών, εργαζομένων και εταιρειών από την ενεργειακή κρίση.

Για την ελάφρυνση των εργαζομένων η ETUC προτείνει περισσότερες διαπραγματεύσεις στις εργασιακές συμβάσεις, αλλά και την αύξηση πληρωμής των οδοιπορικών εξόδων από τις εταιρείες στους εργαζόμενους προς αντιμετώπιση των τιμών στα καύσιμα.

Ακόμη, η υφιστάμενη ενεργειακή κρίση θα πρέπει να δρα αφυπνιστικά στους εμπλεκόμενους και να επανεξετάσουν την λειτουργικότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έλαβε μια δέσμη μέτρων για τις συνεχιζόμενα υψηλές τιμές στην ενέργεια, ως βοήθεια προς τα κράτη – μέλη και τους καταναλωτές, ενώ με αφορμή την ρωσική εισβολή η ΕΕ στις 8 Μαρτίου υιοθέτησε το REPowerEU για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συνομοσπονδία επιπλέον, αναφέρεται στην ανάγκη η ΕΕ να ενθαρρύνει τα κράτη – μέλη της να φορολογούν τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, αλλά και να εισάγουν ένα ανώτατο όριο στις τιμές ενέργειας για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα προτείνει την παραχώρηση ενεργειακών κουπονιών σε χαμηλομεσαία εισοδηματικά νοικοκυριά, την επέκταση των κοινωνικών επιδομάτων, την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στα πιο επηρεαζόμενα νοικοκυριά, τη μείωση του ΦΠΑ στα μέσα μαζικής μεταφοράς και, στην επένδυση χρηματοδοτικών μέτρων ενεργειακής απόδοσης και ανάπτυξης των ΑΠΕ για ευάλωτα νοικοκυριά.