You are here

ETUC: Οδηγία για τη διαφάνεια αμοιβών στις 4 Μαρ.

25/02/2021 12:51

Η Κομισιόν είναι τελικά έτοιμη να παρουσιάσει την οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών στις 4 Μαρτίου "460 ημέρες αφότου η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανέλαβε τη δέσμευση να την εκδώσει εντός 100 ημερών", αναφέρει σήμερα η ETUC, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων.

Σημειώνει ωστόσο ότι "η πρόοδος στη μείωση του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των φύλων υπονομεύεται από τη σύγκρουση στη χάραξη πολιτικής της με διαρροή τριών διαφορετικών εκδόσεων του σχεδίου οδηγίας".

Όπως σημειώνει η ETUC εκπρόσωπος της Kομισιόν δήλωσε πρόσφατα ότι "η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα σε αυτήν την περίπτωση", αλλά "οι διάφορες εκδοχές που έχουν διαρρεύσει δείχνουν ότι πολύ διαφορετικές λύσεις πολιτικής συζητούνται με μόνο μια εβδομάδα για να μεταβεί στο σχέδιο νομοθεσίας που θα δημοσιευτεί και τον καθορισμό ορισμένων εντός της Κομσιόν να επιβραδύνει την πρόοδο στην ισότητα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων".

Μια σύγκριση των τριών εκδόσεων "αποκαλύπτει τουλάχιστον τρεις μεγάλες αντιφάσεις και πιθανά εμπόδια στην ισότητα των αμοιβών" προειδοποιεί η ETUC.

Μια εκδοχή δεν περιέχει απαγόρευση του απορρήτου των αμοιβών που θα καθιστούσε πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ισότιμη αμοιβή για γυναίκες και άνδρες που κάνουν την ίδια δουλειά.

Μία εκδοχή δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα να καθορίζουν ποιες θέσεις εργασίας μπορούν να συγκριθούν με άλλες κατά την αξιολόγηση της ίσης αμοιβής είτε για την ίδια εργασία είτε για εργασία ίσης αξίας.

Και καμία εκδοχή δεν δίνει δικαίωμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να διαπραγματεύονται για ίση αμοιβή, αλλά αναφέρονται σε «εκπροσώπους των εργαζομένων» που "θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ψεύτικες ενώσεις που έχουν συσταθεί από αφεντικά" κάτι που θα μπορούσε "να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για την οδηγία να επιτύχει πραγματική αλλαγή", προειδοποιεί.

ΚΥΠΕ