You are here

ETUC: Σε κίνδυνο στην ΕΕ 6 εκ. θέσεις εργασίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

01/12/2020 19:24

H Ευρώπη κινδυνεύει να ξεκινήσει το νέο έτος με μια έκρηξη ανεργίας, καθώς τα σχέδια που απαιτούνται για τη διάσωση θέσεων εργασίας από την κρίση του Covid μπορεί να τερματιστούν σε επτά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων της ΕΕ, ETUC.

Σύμφωνα με την ΕTUC, oι εθνικές κυβερνήσεις, με την υποστήριξη του προγράμματος SURE της ΕΕ, έσωσαν 42 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο αποκορύφωμα της πανδημίας μέσω συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας που επιχορήγησαν ένα ποσοστό των μισθών των εργαζομένων προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές απολύσεις.

Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης της εργασίας πρόκειται να λήξουν σε επτά κράτη μέλη έως τις 31 Δεκεμβρίου: Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Κροατία, Πορτογαλία, Σουηδία, Κύπρο, αναφέρει η ETUC.

Περίπου 5,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αυτές τις χώρες υποστηρίχθηκαν μέσω βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων εργασίας τον Μάιο, γεγονός που δείχνει τον αριθμό των θέσεων εργασίας που απειλούνται χωρίς επέκταση των μέτρων στήριξης της εργασίας, σημειώνει.

Και άλλα 14,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα προγράμματα πρόκειται να λήξουν μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 31 Μαρτίου του 2021.

Η ETUC έχει ήδη δημοσιεύσει έρευνα που δείχνει ότι η ανεργία στην ΕΕ θα μπορούσε να διπλασιαστεί από 15 σε 30 εκατομμύρια εάν όλες οι χώρες απέσυραν πρόωρα τα καθεστώτα στήριξης εργασίας.

Επί του παρόντος, μόνο λίγες χώρες όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μέχρι τα μέσα του 2021 ή και μετά.

Για να αποφευχθεί η καταστροφή, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ζητούν από τα κράτη μέλη να επεκτείνουν τα προγράμματα εργασίας μικρής διάρκειας έως ότου ξεκινήσει μια πραγματική οικονομική ανάκαμψη και η απασχόληση αναθερμανθεί.
 
Ζητούν από την Κομισιόν να αναχρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE των  100 δισ.ευρώ για την υποστήριξη των κρατών μελών. Ζητούν επιπλέον νέα σχέδια για την αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων, όπως ο αποκλεισμός επισφαλών και αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων

Η Γενική Γραμματέας της ETUC Luca Visentini δήλωσε σχετικά ότι "εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι που έχουν ήδη χάσει μέρος των μισθών τους αντιμετωπίζουν τώρα μια εορταστική περίοδο γεμάτη ανησυχία για το αν θα εξακολουθήσουν να έχουν δουλειά το νέο έτος. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν βεβαιότητα στους εργαζομένους και τις εταιρείες για το μέλλον επεκτείνοντας τα μέτρα στήριξης της εργασίας έως ότου ξεκινήσει μια πραγματική οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος. Οι ηγέτες της ΕΕ έδειξαν ότι έμαθαν τα διδάγματα από την οικονομική κρίση υποστηρίζοντας θέσεις εργασίας και εν μέσω αυτής της κρίσης και τώρα πρέπει να ανανεώσουν το πρόγραμμα SURE για να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειές τους δεν θα χαθούν. Κάθε χαμένη δουλειά καθιστά πιο δύσκολο για την οικονομία της Ευρώπης να ανακάμψει γρήγορα και η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια κοινωνική κρίση."