You are here

€208 δις για παν-Ευρωπαϊκές συγκοινωνίες

28/06/2003 22:28
Σχέδιο για επένδυση €208 δισεκατομμυρίων για βελτίωση των πανευρωπαϊκών οδικών αρτηριών και θαλάσσιων συγκοινωνιών θα συζητήσει την ερχόμενη βδομάδα η Κομισιόν.

Το σχέδιο, που ετοιμάστηκε από τον πρώτη επίτροπο, Karel van Miert, στοχεύει στην ενίσχυση των πανευρωπαϊκών συγκοινωνιών με απώτερο στόχο την περαιτέρω ολοκλήρωση της Κοινής Αγοράς.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δημιουργία οδικών αρτηριών για να ενώνουν τις Κεντρικές Ευρωπαϊκές χώρες με την Ιταλία μέσω των Άλπεων αλλά και την Ιβηρική χερσόνησο με την Γαλλία. Προνοεί επίσης την δημιουργία σιδηροδρόμου από το Παρίσι στη Μπρατισλάβα (Σλοβακία) και από τη Λυών στο Τριέστε.

Η βελτίωση των πανευρωπαϊκών συγκοινωνιών αναμένεται να αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της Ιταλικής προεδρίας που αναλαμβάνει καθήκοντα την Τρίτη. Το σχέδιο αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων συντονισμό που αντιμετωπίζουν προσπάθειες για βελτίωση διεθνών συγκοινωνιών, με την ενίσχυση ευρωπαϊκού κοινού φορέα για εποπτεία των συγκεκριμένων έργων.