You are here

Eurobank: προβλέψεις για τιμάριθμο 4%

07/07/2003 12:57
Στο 4% αναμένεται να επιστρέψει ο τιμάριθμος τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το μηνιαίο δελτίο της EFG Eurobank για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναλυτές της τράπεζας, ωστόσο, εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας, τόσο φέτος όσο και το 2004, κάνοντας λόγο για αύξηση του AEΠ (σε σταθερές τιμές) με ρυθμό ελαφρώς μικρότερο του 4%.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, οι επιπτώσεις από την πορεία πραγματικής σύγκλισης και η μεγαλύτερη 'ευαισθησία' σε αυξήσεις της τιμής πετρελαίου, ερμηνεύουν σε ένα βαθμό τη διαφορά στο ρυθμό αύξησης των τιμών. Θεωρείται ότι η απόκλιση διευρύνεται από τον ελλιπή ανταγωνισμό σε μία σειρά από κλάδους της οικονομίας.

Alpha Bank

Eλαφρώς διαφοροποιημένη άποψη έχουν οι αναλυτές της Alpha Bank, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το τριμηνιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας. Υποστηρίζουν ότι σε ο υψηλότερος πληθωρισμός δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό, από τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας, καθώς και από την προσαρμογή των τιμών βασικών δημοσίων υπηρεσιών για να καλυφθούν τα ελλείμματα.